Gazdaság

Orbán adópolitikáját bírálja Gyurcsány videoellenzéke

Gery Greyhound, azaz Tomanovics Gergely 2006 után vált népszerűvé ellenzéki körökben, amikor videós infografikáival  a Gyurcsány-kormány gazdasági kudarcait elemezte, mostani videójában a regnáló kabinet adópolitikájának visszásságait mutatja be – írja az Átlátszó.

Tomanovics új sorozattal tér vissza, és 2011 óta már politikai pártoktól és szervezetektől függetlenül dolgozik. Az “Ennyi az Annyi” sorozat első része “Ennyit és ezért adózunk” címet viseli. A Mi Pénzünk oldal adatai alapján készült animáció azt magyarázza el, hogy miért viszel haza olyan keveset, amikor a munkáltatód által fizetett bruttó bér jóval magasabb a te fizudnál. Illetve azt, hogy legálisan hová megy ez a pénz – derül ki az Átlátszó cikkéből.

A szerző oldalán felhívja a figyelmet, hogy nemcsak a bérjegyzék levonások rovatát kell nézni, amikor adózásról beszélünk, de a leadózott jövedelmed elköltésekor fizetett 27 százalékos áfát, a villanyszámlával a tranzakciós illetéket, a benzin jövedéki adóját is. Így pedig már jelentős az adóterhelés.

„De mégis hova lesz ez a rengeteg pénz? Az alábbi videóból kiderül. Gondoltad volna például, hogy fejenként mindössze 18(!) forintot költünk környezetvédelemre, miközben a “közszolgálati” média fenntartására csaknem egy HBO-előfizetés árát dobod ki az ablakon, akkor is, ha életedben nem nézed? Obersovszky Péter és társai bizonyára kétszer többet érnek, mint például az életüket értünk áldozó tűzoltók, akik áldozatos munkáját komoly 721 forinttal háláljuk meg.” – írja a szerző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik