Gazdaság

Magyar milliárdos cége tarol az állami pályázatokon

Az elmúlt években sorra nyerte a nagy értékű közbeszerzéseket a Várkert Bazár felújításában is részt vett West Hungária Bau Kft., és az MNV-s közbeszerzéseken az elmúlt években megjelent EB Hungary Invest Kft. is. A cégek versenytárs nélkül nyerték meg az energiahivatal V. kerületi irodaházának belső felújítására kiírt tendert.

Felújítják a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) V. kerületi irodáit, a belső felújítással A kategóriás irodaházzá alakítja át az épületet a közbeszerzésen nyertes konzorcium nettó 1,262 milliárd forintért. A meghívásos közbeszerzésen egyedül a West Hungária Bau Kft. (WHB) és az EB Hungary Invest Kft. alkotta konzorcium tett ajánlatot, és nyert is – írja a napi.hu

A WHB 2013-ban és eddig 2014-ben több mint 50 milliárd forint értékű építőipari munkát nyert el konzorciumtársaival együtt. A társaság volt az egyik kivitelezője a Várkert Bazár rekonstrukciójának, ők csinálták továbbá a CET-et is. A cég alapítója és többségi tulajdonosa Paár Attila milliárdos vállalkozó. Paár családjával együtt 2009-ben került fel a leggazdagabbakat összesítő országos listákra.

Az energiahivatal felújítására kiválasztott másik cég, az EB Hungary Invest Kft. megrendelései is az elmúlt években szaporodtak meg igazán – ám ezek kisebb nagyságrendűek a WHB munkáinál.

A legtöbb megbízást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től kapja a cég, a vállalkozást ugyanis kiválasztották az MNV vagyoni körébe tartozó ingatlanok helyreállítási munkáinak elvégzésére: a cég 2013 decemberében hatodmagával nettó 9 milliárd forint keretösszegű (ahol esetenként 20-400 milliós megrendelést teljesíthetnek), míg 2011 októberében ötödmagával 2,25 milliárd forint keretösszegű munkák elvégzésére kiírt közbeszerzéseken nyert. Az állami vagyonkezelő 2011 októberében még egy nettó 750 millió forint keretű szerződést is kötött az EB Hungaryval és két társával a Budavári Palota támfalainak helyreállítására.

Az EB Hungary nettó árbevétele a 2009-es 89,4 millióról 2012-re 608,8 millió forintra bővült. A budapesti székhelyű társaságot 2004-ben 3 millió forint jegyzett tőkével alapította Erdei Z. József és Búvár Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik