Gazdaság

Így csaphat le az EU a magyar oligarchákra

Még soha nem volt ennyi bejelentés az EU adófizetőitől, mint tavaly. Nagyobb felhatalmazást is kapott a hivatal.

Az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) 2013-ban minden eddiginél több bejelentést tettek az uniós állapolgárok és intézmények – írja sajtóközleményében a szervezet. Nem is alaptalanul jelentgették fel egymást a polgárok: az OLAF összesen 403 millió euró behajtására tett javaslatot az EU költségvetése javára a sáros ügyekben.

Összesen 1294 bejelentés érkezett a hivatalhoz tavaly, 35 százalékkal több, mint 5 éve. A hivatal ebből eddig 253 vizsgálatott indított el, ami majdnem 70 százalékos növekedés az öt évvel ezelőttiekhez képest. Eközben 293 vizsgálat zárult le 2013-ban. Az OLAF 353 ajánlást adott ki pénzügyi, bírósági, adminisztratív, illetve fegyelmi intézkedések végrehajtására az illetékes hatóságok számára. Ez 81 százalékkal több, mint 2009-ben.

Új szabály készül

2013-ban az OLAF segítette az Európai Bizottságot a csalásellenes politikák alakításában. A Bizottság javasolni fogja annak jogi szabályozását, hogy az EU költségvetésének a terhére elkövetett csalások következetesen üldözhetők legyenek Európa-szerte, s így bíróság elé lehessen állítani a csalókat.

Lecsapnak az illegális bagóra

Tekintve, hogy a dohánytermékek illegális kereskedelme évről évre nagy mértékben csökkenti az EU és a tagállami költségvetések bevételeit, ezért az OLAF 2013-ban továbbra is prioritásként kezelte az ilyen káros jelenségek elleni küzdelmet.

Nem lehet offshore menekülni

Mivel a bonyolult határokon átnyúló és nemzetközi jellegű csalási ügyek egyre gyakoribbak, az OLAF számos partnerrel kötött együttműködési megállapodást Európában és azon kívül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik