Gazdaság

Pálinkáról és földről nem alkuszik a kormány Brüsszellel

Orbán napiparancsba adta, ha kell, el kell menni a falig. Sőt, még azon túl is.

A Figyelő arról tudakozódott kormányzati körökből, mikor hirdethet új kabinetet Orbán Viktor, s nem mellesleg rákérdeztek néhány zűrös ügyre is.

Semmi sem sürgeti őket

Ezt a tömör választ adta a lapnak egy kormányzati forrásuk a kormányalakítást firtató kérdésükre. Mi több, azt sem tartotta kizártnak az illető, hogy júniusig is elhúzódhat a procedúra.
Ugyanez a mérsékelt tempó jellemezheti a politikai program végrehajtását is. A nyilatkozó szerint ugyanis nincsenek gyorsan megoldandó ügyeik. Hozzátette, persze, a devizahitelesekkel foglalkozni kell, meg az EU újabb támadásaival. De egyébként szerinte most tényleg nincs okuk a tempó felpörgetésére.

Szabad pálinkafőzés

Nem engedünk, visszavágunk

Ismereteik szerint mind a pálinka otthoni adómentes főzését, mind a földtörvényben foglaltakat illetően a következő orbáni „napiparancs” van érvényben: Elmenni a falig, vagy azon túl is!

A kabinet tehát nem gondolkozik a visszakozáson, bármi áron kész megvédeni a külföldiek földszerzését akadályozó jogszabályokat, a pálinka-szabadságharcot. Ha kell, a törvények fifikás átírásával, ha kell, az aktuális uniós ügyek magyar megvétózásának kilátásba helyezésével, de Orbánék ki fognak tartani a Brüsszel által vitatott kérdésekben.

Íme a tervek

A kormány álláspontját jól érzékelteti az is, hogyan fogalmazott a lapnak az egyik nyilatkozó: „Aki odab.sz nekünk, az számoljon azzal, hogy mi visszab.szunk, annyira, hogy érezzék, nem érte meg megtámadni minket!”

Muníciót adhat nekik, hogy két példa is van előttük: Dániában számos feltételnek kell megfelelniük azoknak a külföldieknek, akik földet akarnak szerezni. Ausztriában pedig a magyar pálinkafőzéshez hasonlóan megengedő szabályok vannak érvényben.

Orosz-német együttműködés körvonalazódik?

Az unió belső ügyei mellett a közösség határain kívüli események tematizálhatják a következő kormányciklust. A kabineten belül jóval komolyabbnak látják az orosz-ukrán feszültség eszkalálódásának veszélyét, mint ami a hétköznapi híradásokból átjön.

A terjedő viszálynak persze lehetnek rizikós következményei, például válaszlépésre késztetheti a NATO tagjait, miközben a kelet-európai változások a kelet-közép-európai régióban is új folyamatokat indíthatnak el, kiéleződhetnek a geopolitikai viták.

A középtávra, 10-15 évre szóló elemzések szerint arra kell felkészülni, hogy létrejön egy gazdasági alapon működő német-orosz együttműködés, sőt szövetség, mely Kínával és az Egyesült Államokkal szemben próbál meg ellenpólust képezni. Az uniós politikai közösség pedig a német-orosz tengely árnyékába szorul. Ezek persze csak a valószínűségek, de a nemzeti kormányoknak minden eshetőségre fel kell készülniük. Így az Orbán-kabinet számára is programot adhat Ukrajna esetleges felbomlása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik