Gazdaság

Illegális bérlakás-kereskedők kaszálnak az ingatlanpiacon

Intézményesített formában zajlik az önkormányzati lakások bérleti jogának törvénytelen értékesítése a világhálón – írja a Magyar Nemzet.

A jogokat több millió forintért árulják magánszemélyek és ingatlanirodák egyaránt. A kínálók formálisan ingatlancserét ajánlanak, de valójában készpénzt kérnek, s kihasználják a törvény adta kiskapukat – derül ki az MNO-n megjelenő cikkből.

Számtalan lakáshirdetés ajánlja önkormányzati lakások bérleti jogát az interneten. A hirdetések többsége csereügylet mögé próbálja bújtatni, hogy készpénzt kérnek a bérlés lehetőségéért, de akadnak olyan hirdetések is, amelyek közlik az általában több millió forintos vételárat. Mindannak ellenére, hogy a bérleti jog értékesítése törvénytelen.

A Magyar Nemzet újságírója egy hirdetés alapján keresett meg kereskedőket, amelyből kiderült, hogy szinte akármelyik fővárosi kerületben bérleti joghoz tudnának jutni.

A lap jogi szakértője szerint az önkormányzati lakások bérbeadását a lakástörvény szabályozza, amely lakáscserét ugyan engedélyez az önkormányzati lakások esetében, azonban csak akkor, ha már ingatlannal rendelkezik a cserepartner. Arra viszont nincs lehetőség a törvény szerint, hogy a bérleti jogot bárki értékesítse, ugyanis az személyhez kötött. Ezt a jogot pedig a legtöbbször szociális alapon biztosítják az önkormányzatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik