Gazdaság

Hatvanmilliárdot fizet ki a Mol

Az olajcég összesen 60 milliárd forint osztalékot fizet ki idén az eredménytartalékából. Idén 1,6-1,9 milliárd dolláros beruházásra készülnek.

A Mol a szokásos osztalékon felül, ami az idén 47 milliárd forint, az egyes leányvállalatainak értékesítéséből származó nyereség 25 százalékát, 13 milliárd forintot egyszeri osztalék formájában visszajuttatja a részvényeseknek.

Molnár József vezérigazgató a beszámolót ismertetve elmondta, hogy a 2013-as üzleti év kihívásokkal teli, nehéz év volt, ami az alacsonyabb pénzügyi eredményben tükröződik. A társaság cash-flow termelési képessége ugyanakkor tovább erősödött, és ez megteremti az alapot a további akvizíciókhoz, valamint ahhoz, hogy a társaság az idén rendkívüli osztalékot is fizessen. A sajátrészvényekre jutó résszel együtt mintegy 590 forint részvényenkénti osztalékra számíthatnak a tulajdonosok, míg tavaly 462 forint volt az egy részvényre kifizetett osztalék.

A Molnak jelentős, dollárban számítva akár milliárdos nagyságrendű akvizícióra is van lehetősége a jó mérlegének köszönhetően, emellett a vállalat elkötelezett a szokásos osztalékfizetési gyakorlat folytatásában a következő években is – mondta Molnár József.

A Mol-csoport teljes termelése napi 91-96 ezer hordó olajegyenérték szintet érhet el 2014-ben és növekedési pályára állhat az év második felében. Jövőre a kitermelés napi 105-110 ezer hordó olajegyenértékre nőhet. Beruházásokra az idén 1,6–1,9 milliárd dollárt szán a Mol, amelynek nagyobb része az upstream üzletágban valósul meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik