Gazdaság

Áremelés, hamis számlák: így verik át az utasokat a budapesti taxisok

Hét hónap alatt 3782 taxit vizsgáltak meg a Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezőjeként eljáró Budapesti Közlekedési Központ járműminősítő munkatársai: minden negyedik eljárásban szabálytalanságot tártak fel.

Kapcsolódó cikkek

Az ellenőrök összesen 6579 próbautazásos taxiellenőrzést végeztek el 2014. március 31-éig, és csaknem minden második esetben találtak szabálytalanságot: leggyakrabban a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását, illetve az előírtnál drágább fuvardíj felszámolását.

A taxik ellenőrzését elsősorban a pályaudvarok, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a belváros taxiállomásai vagy frekventált helyei közelében végezték, és figyelembe vették azokat a hozzánk érkező utaspanaszokat is, amelyekben a megkárosított utasok az indulási helyüket megjelölve kérték a túlzottan magasnak tartott fuvardíj kivizsgálását.

Összesen 5503 nyílt és 6579 próbautazásos ellenőrzést végzett a BKK a 2013. szeptember 1. és 2014. március 31. közötti időszakban. Ezek során:

•         364-szer kezdeményezték a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Hatóságánál taxiengedély visszavonását, mert az ellenőrzött taxinak nem volt érvényes taxiállomás-használati engedélye;

•         a próbautazásokon 1711-szor tapasztalták – ez az ellenőrzések mintegy 26%-a –, hogy a szolgáltató a fuvarfeladat befejeztével nem ad nyugtát vagy számlát a fuvardíj átvételéről;

•         a próbautazások alkalmával 585 esetben tapasztaltak olyan mértékű árdrágítást, vagyis a rendeletben rögzített hatósági ártól magasabb ár alkalmazását, a taxaméter mérésének külső befolyásolását, hamisszámla-adást, illetve a viteldíjmérő óra használata nélküli szolgáltatásvégzést, aminek következtében a taxiállomás-használati engedélyt azonnali hatállyal felmondták, értesítették a Közlekedési Hatóságot, és kérték az árdrágító szolgáltató taxiengedélyének visszavonását. Ezzel párhuzamosan eljárást kezdeményeztek a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is a vásárlók megkárosítása miatt.

•         91 alkalommal tapasztaltak engedély nélküli személyszállítási szolgáltatást. Ezekben az esetekben eljárás megindítását kezdeményezték a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint az illetékes közlekedési hatóságnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik