Gazdaság

Ukrajnát a béka feneke alá minősítették le

A Moody's az eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államkötvény-besorolását tovább rontotta, az egyre romló ukrán likviditási és adósságdinamikával indokolva a lépést.

Kapcsolódó cikkek

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi “Caa2”-ről egy fokozattal “Caa3”-ra rontotta Ukrajna szuverén adósosztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ukrajna “Caa3” besorolása – amely más hitelminősítők módszertanában “CCC mínusz”-nak felel meg – a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában. A “Caa/CCC” minősítési kategória már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – a Moody’s, a Standard & Poor’s, a Fitch Ratings – ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván.

A Moody’s ráadásul két hónapon belül másodszor minősítette le Ukrajnát; az előző osztályzatrontást február elején jelentette be.

A pénteki újabb leminősítéshez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy becslése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 5-10 százalékkal zuhanhat. A Moody’s közölte, hogy az Ukrajna elleni orosz gazdasági szankciók eszkalálódását érdemi kockázatnak tartja, és e tényezőt is figyelembe vette az új osztályzat kialakításakor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik