Az adósságlovagok újra akcióban

Az első negyedévben 9583 cég szűnt meg Magyarországon. Ez a tavalyi utolsó negyedév után a második legrosszabb három hónap a magyar gazdaság történetében.

Korábban a témában:

Március végén a 12 hónapra visszatekintő cégtörlési mutató 36 580-nál állt meg, ez 32,5 százalékkal magasabb érték, mint egy évvel korábban. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint a megszűnési hullám cégalapítási lázzal párosul, ami a vállalkozások további egészségtelen hígulását eredményezi.

Majdnem 10 ezer cég szűnt meg

Az év első három hónapjában 9583 cég szűnt meg Magyarországon, ez 50 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Ezzel az első negyedév cégstatisztikai szempontból a második legrosszabb negyedév lett a magyar gazdaság történetében, az elmúlt 12 hónap pedig a valaha volt legtöbb megszűnést hozó egyéves intervallum lett.

A 12 hónapra visszatekintő megszűnési mutató március végén 36 580 céget mutatott, szemben az egy évvel korábbi 27 625-tel, ami 32,5 százalékos növekedésnek felel meg.

A cégalapítások is megugrottak

A megszűnések magas száma önmagában még nem jelentene problémát, a szigorodó jogszabályok ismeretében ez várható is volt. Az újra megugró cégalapítási arányok viszont már elgondolkodtatóak.

A friss cégalapítások három tényező miatt gyorsulnak fel: a lassan beinduló gazdaság új szereplőket csábít a piacra, a tömeges felszámolások a szigorodó jogszabályok ellenére is új cég alapítására ösztönzik a vállalkozókat, és közrejátszik az is, hogy az új Ptk. hatálybalépése előtt sokan szerettek volna a régi feltételekkel céget alapítani.

További hígulás várható

A cégalapításokat akkor tekinthetnénk biztató jelnek, ha az első tényező, azaz a piac felfutása generálná azokat. De a kapcsolati és címkapcsolati hálók elemzéséből kiderül, hogy az új szereplők döntő többsége köthető korábbi, adósságot hátrahagyó cégekhez. Így az új vállalkozások csak a cégstruktúra további hígulását jelentik és nem minőségi bővülést – mondta a kutatást készítő cég ügyvezető igazgatója, Tóth Tamás.

A megugró cégtörlések és alapítások miatt az Opten – CFI (mely egy adott időszak alatt alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működő cégekéhez) ismét megugrott az első negyedévben – a tavalyi azonos időszaki értékhez képest körülbelül kétszeresére.

Még több cég szűnhet meg

A megszűnési hullám azért nem ért véget, mert a 2012-ben nagy számban indított felszámolási eljárásokat lezáró cégtörlések száma még mindig magas, miközben egyre több új típusú kényszertörlési eljárást is befejeznek a hatóságok. A végelszámolások száma továbbra sem növekszik, ami szintén azt igazolja, hogy a szigorodó jogszabályok és az új Ptk. egyelőre nem rettentették el a vállalkozókat.

Sokan nincsenek is tisztában a változó felelősségi körökkel, vagy kivárnak a jogszabályok gyakorlati alkalmazásával. Ez azonban idővel megváltozik. Így az év hátralevő részében a végelszámolások és cégátalakulások számának lassú, de fokozatos növekedése várható.

Vezetnek a felszámolások

A megszűnéshez vezető eljárások között továbbra is a felszámolások dominálnak. Az utolsó negyedévben 4873 cég szűnt meg felszámolással, ami 12 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan kényszertörléssel szűnt meg 500 cég, ami több mint duplája a tavalyi azonos időszaki eredménynek. Míg 2013 II. és III. negyedévében nem egészen 3000 friss felszámolást tettek közzé a hatóságok, addig a tavalyi utolsó negyedévben több mint 3500-at, most pedig 4510-et.

Nem indokolt, hogy ennyi új cég alakuljon

2014 első negyedévében több, mint 10 000 céget alapítottak. Az igazgató szerint a gazdasági kilátások nem indokolják az ilyen magas cégalapítási mutatót, és különösen nem jó jel, hogy cégalapítások száma ugyan kismértékben, de újra meghaladja a cégtörlésekét.

Azt reméli egyébként, hogy ez csak az új Ptk. bevezetése miatti ideiglenes hatás, és 2014 második felében a cégstruktúra lassú tisztulása tovább folytatódik.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.