Gazdaság

Itt az újabb megdöbbentő méretű átverés

Iparági becslések szerint a forgalomban lévő építőanyagok fele rossz minőségi, nem felel meg az adott célnak.

Az építőipar

Az építőipar épphogy csak kezd éledezni a több éve tartó lejtmenet után. Az építőanyag-piacot pedig közben gagyi termékek árasztják el, és az érdemi minőség-ellenőrzésre nincs pénz – hívta fel a figyelmet a Napi.hu cikke.

Átvernek

A gagyi pedig azt jelenti, hogy a gyártók átverik a vevőt, mert kispórolják az anyag egy részét, hogy az áraikkal minél lejjebb tudjanak menni. Vagyis nem azt kapjuk a pénzünkért, amit gondolunk.

Ami nem véletlen, hiszen a lakosság is a legolcsóbbat keresi, meg az egyedül mozgásban lévő állami beruházások beszállítói is csak a legolcsóbbra vevők, mert így tudnak nyerni a pályázatokon. Vagyis a minőségnek nincs igazán piaca mostanság.

Az sem segít a minőségi gyártásnak, hogy iparági becslések szerint a 300-350 milliárdos építőanyag-forgalom mintegy fele számla és áfa nélkül realizálódik. Ami szintén letöri az árakat, illetve megnehezíti, hogy a korrekt gyártók beépítsék az árba a költségeiket.

Úgy tudni, leginkább a polisztirol hőszigetelő anyagoknál, a nyílászáróknál és az építéskémiai termékeknél rizikós, hogy milyen minőséget kapunk a pénzünkért.

Tájékoztatniuk kellene

Pedig tavaly július óta az alkalmasságot igazoló Építőipari Műszaki Engedély (ÉME) mellett a termék teljesítményéről is részletes tájékoztatást kellene közölni, a legfontosabb jellemzők bemutatásával.

A szigorítás azonban még nemigen ment át a köztudatba. És sokszor a gyártók sincsenek tisztában vele, milyen tanúsítványt is kellene mellékelniük – tudta meg a portál.

„Néha megcsörren a telefon, hogy xy-nak a bányájából kellene vásárolni”

2010-ben egy névtelenséget kérő mérnök nyilatkozott a délmagyarnak arról, miért is olyan sok a rossz minőségű útfelújítás, miért olyan tiszavirág életűek a kátyúkitöltések.

Van itt minden:

-rosszabb minőségű alapanyag vásárlására kötelezett vállalkozók (a munka megtartása miatt kell ismerős-pártközeli bányából vásárolni, igaz, az út rosszabb minőségű lesz),

-a tervezés és a megvalósítás között eltelő, olykor több éves idő alatt beállt változások miatt a terv elavul, az út állapota rosszabb lesz, de ezekkel már nem számolnak a kivitelezésnél, ezért az egész felújítás hamar tönkremegy,

-sokszor csak látszatmegoldással („takonykenés”) ideig-óráig oldják meg a kátyúk problémáját ahelyett, hogy mélységi, strukturális megoldást választanának

-a nagy alvállalkozói lánc végén már csak kevés pénz marad az effektív munkára.

-amikor a kivitelező saját maga minősítteti a munkát (önkormányzati építkezések), minden pocsék munka átmegy az ellenőrzésen persze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik