Gazdaság

Leminősíthetik Oroszországot

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Oroszország közepes befektetési ajánlású "Baa1"-es államkötvény-besorolását pénteken a Moody's Investors Service, az ukrajnai válságból eredő gazdasági kockázatokkal indokolva a lépést.

A világ legnagyobb hitelminősítője péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy ha a felülvizsgálat leminősítéssel zárul, a legvalószínűbb kimenetel az orosz adósosztályzat egy fokozatú rontása lenne. Ebben az esetben Oroszország – jóllehet a jelenleginél alacsonyabb szinten – a befektetési ajánlású szuverén minősítési kategóriában maradna.

A Moody’s viszont egyszerre több fokozattal is leminősítheti az orosz államadósság besorolását, ha megnövekedne a súlyosabb gazdasági sokkot eredményező fejlemények valószínűsége – áll a hitelminősítő elemzésében.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő már korábban negatív lépéseket jelentett be Oroszországgal szemben.

A Fitch Ratings egy hete leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az általa “BBB” – a Moody’s osztályzatánál egy fokkal gyengébb – szinten nyilvántartott orosz államadós-besorolás kilátását. Ehhez fűzött indoklásában közölte: most már 1 százaléknál alacsonyabb növekedési ütemet vár az orosz gazdaságban 2014 egészében, sőt a recessziót sem tartja kizártnak, tekintettel a magasabb kamatok, a meggyengült rubel és a geopolitikai bizonytalanság hatásaira.

Ugyanezekkel az érvekkel módosította negatívra szintén “BBB” orosz adósbesorolásának kilátását egy nappal korábban a Standard & Poor’s is, ugyancsak kiemelve azt a véleményét, hogy megvan az esélye a jóval 1 százalék alatti idei orosz gazdasági növekedésnek a geopolitikai feszültség elhúzódása esetén.

A Moody’s pénteken a két másik cégnél erőteljesebb jelzést adott, a leminősítési felülvizsgálat ugyanis rövidebb időn belüli osztályzatrontás lehetőségére utal, mint a negatív kilátás.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy az orosz gazdaság növekedési üteme már 2011 szeptembere óta lassul, és a lassulást okozó tényezőket csak tovább erősíti a most előállt, megnövekedett politikai-gazdasági bizonytalanság.

A Moody’s véleménye szerint a jelenlegi válság több évre jelentősen ronthatja az Oroszországgal kapcsolatos befektetői hangulatot, amelynek már eddig sem használt a törvényesség gyenge állapota és a nagyarányú korrupció.

Más nagy londoni házak is jósolják az orosz gazdaság recesszióját, vagy az ahhoz közeli helyzet kialakulását az ukrajnai válság negatív hatásai miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik