Gazdaság

Brutális drágulást hozna az orosz földgáz kiváltása

A brüsszeli Bruegel Intézet kutatóinak friss tanulmánya szerint az energiahordozók ára 1,5-2-szeresével emelkedhet, ha azokat az orosz fölgáz alternatíváiként alkalmaznák az Európai Unióban.

A Bruegel Intézet gazdaságpolitikai kérdésekre szakosodott, tekintélyes kutatóműhely, nemzetközi szakértői gárdával.

Tanulmányában az intézet emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió teljes gázimportjának mintegy 40 százalékát Oroszország fedezi, amely ezért évente mintegy 53 milliárd dollárt kap.

A cseppfolyósított földgáz jelenlegi árát alapul véve, ahhoz, hogy megérje a tengerentúlról szállítani, Európában több mint 100 százalékkal kell növelni az energiahordozó árát. A Bruegel Intézet jelentése rámutatott arra, hogy a számítások még csak nem is tartalmazzák azokat a kiadásokat, amelyek a tengerentúlról érkező cseppfolyósított földgáz befogadására alkalmas kikötő építésével járnak.

A tanulmány kitér arra is, hogy mi lenne, ha az orosz földgázt norvég földgázzal, amerikai cseppfolyósított földgázzal és európai szénnel helyettesítenék. A szakértők szerint ez is a földgáz mintegy 50 százalékos drágulását okozná. A szénfelhasználással pedig az EU “keresztet vethet” arra a céljára, hogy csökkentse a térség károsanyag-kibocsátását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik