Gazdaság

Rekordbüntetést kaphat az Alstom az Egyesült Államokban

Vesztegetés miatt akár 800 millió dolláros nagyságrendű pénzbüntetést is kaphat a francia nagyvállalat - jelentette a Bloomberg hírügynökség.

Az amerikai korrupcióellenes hivatal kiterjesztette az Alstom ellen folyó vizsgálatot egy kínai és egy indiai ügyre, miután a cég akadályozta a vizsgálatot egy állítólagos indonéziai vesztegetés ügyében – értesült a Bloomberg az esetet közelről ismerő két embertől.

A vizsgálat összesen 11, kínai, indiai és indonéziai energiaipari projektre terjed ki. Ezek közül az egyik az Indonéziában, Szumátra szigetén 2007-ben befejezett Tarahan erőműprojekt, amelynek kapcsán a gyanú szerint a francia cég közvetítők útján több százezer dollárt fizetett ki helyi tisztségviselőknek.

Az Alstom közölte, hogy együttműködik az amerikai igazságügyi minisztériummal a vizsgálat során, és korai még találgatni arról, mi lesz az eljárás vége, vagy hogy mekkora lehet egy esetleges majdani bírság összege.

A hírre kora délutánig több mint 6 százalékot estek az Alstom részvényei a párizsi tőzsdén.

Nem ez az első kínos ügye a cégnek

A francia vállalat ellen Nagy-Britanniában és Brazíliában is eljárás folyik vesztegetési ügyekben. A Világbank 2012-ben határozatban megbüntette az Alstomot Zambiában teljesített, “nem helyénvaló kifizetések” miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik