Gazdaság

Ukrán leányt kebelez be egy orosz bank

A Bank of Cyprus heteken belül eladja ukrajnai leánycégét az orosz Alfa csoportnak - jelentette be a ciprusi pénzintézet vezérigazgatója.

A veszteséges PJSC Bank of Cyprust az orosz Alfa csoporthoz tartozó ABH Ukraine veszi meg 225 millió euróért, ami komoly segítség a nehéz pénzügyi helyzetben lévő Bank of Cyprusnak, amely 2008-ban vásárolta meg az ukrán bankot. A Bank of Cyprus 15 tagú igazgatótanácsában hat orosz van.

A Bank of Cyprus állt a Ciprust megsegítő 10 milliárd dolláros mentőcsomag középpontjában 2013-ban. Ciprus két legnagyobb bankja, a Laiki Bank és a Bank of Cyprus még akkor is bővítette görögországi üzleteit, amikor már minden más cég menekült az országból.

A görög válság elmélyülésének a hatására az akkor második legnagyobb ciprusi bank, a Laiki 2013-ban összeomlott, beolvasztották a szintén majdnem csődbe jutott Bank of Cyprusba. Ez utóbbinál elhelyezett 100 ezer eurót meghaladó betétek 47,5 százalékát leírták, cserébe a betéttulajdonosok az akkor még forgalomképtelen részvényeket kaptak a Bank of Cyprusból a pénzintézet tőkeemelésének keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik