Gazdaság

Potyognak a milliók Matolcsy körül

Tíz olyan vezető van a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), akinek a havi alapbére meghaladja havi kétmillió forintos fizetési plafont. Van, akinek négymillió feletti a fizetése.

Idén januárban az alkalmazottak átlagos havi jövedelme Magyarországon a vállalkozásoknál átlagosan 241 900 forint volt, a közszférában 230 000 forintot kerestek. A MNB alkalmazottai azonban minden tekintetben kilógtak a sorból, 10-en – az elnököt és alelnökeit nem számítva – a kétmillió forintos plafont is túllépték – számol be a Nészava. A legjobban a jegybank ügyvezető igazgatói járnak, ők a főigazgató Nagy Rózához hasonlóan 4,2 millió forintos havi személyi alapbért kapnak.

A lap szerint vélhetően jogsértőek azok az MNB honlapján szereplő személyi alapbérek, amelyet a főigazgató, az ügyvezető igazgatók, egyes igazgatók, bruttó 2 250 000, illetve 4 200 000 forintos közötti összegben havonta felvesznek, mivel meghaladják a 2 millió forintos, az állami alkalmazottaknál 2009 óta előírt bérplafont.

Hozzáteszik, hogy vagyonbevallása szerint Matolcsy György tavaly havonta 2,1 millió forintos bért kapott, idén 200 ezer forinttal többet.

Matolcsy egyébként korábban elismerte, hogy van olyan munkatárs a jegybankban, akinek a havi átlagfizetése meghaladja a 2 illetőleg a 3 millió forintot, és korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik