Gazdaság

Vesztesége ellenére fizet osztalékot az Elmű

Az Elmű igazgatósága a tartalékból 16 milliárdot, részvényenként 2650 forintos osztalékot javasolt fizetni a társaság pénteki közgyűlésén, amit a részvényesek el is fogadtak. Az állami MVM nem kért osztalékot, javaslatát nem támogatták - írja a Napi.hu.

A portál információi szerint az áramszolgáltató igazgatósága a 30 milliárd forintos veszteség mellett a tartalékból javasolta fizetni az osztalékot, ez nem befolyásolja a társaság operatív működését a jövőben. A veszteség egy 35 milliárdos hálózati leírásból fakad, az árváltozások miatt a könyvvizsgáló szerint ennyivel kevesebbet érnek a vezetékek.

A Napi.hu közlése szerint az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. képviselője javasolta, hogy ne fizessen osztalékot az Elmű. A javaslatot csak maga a társaság támogatta a 15 százalékával. Az igazgatóság eredeti javaslata viszont 84 százalékos többséget kapott. Az Elmű osztalékfizetése szokatlanul hamar, már április 7-én kezdődik – írja a Napi.hu.

A Napi Gazdaság korábban arról írt, hogy egyes vélemények szerint a közgyűlés korai időpontjával biztosíthatja az Elmű, illetve az Émász, hogy április elejéig, a választásokig kifizethesse osztalékát.

A kormány felháborodott

Giró-Szász András kormányszóvivő erre reagálva azt mondta: a kormány megdöbbentőnek tartja, hogy egyes közműszolgáltatóknál a vagyonfelértékeléssel, valamint az osztalékkifizetés időpontjának előrehozásával pénzkimentési akció zajlik. Egyben bejelentette, hogy a kormány szigorú és teljes kivizsgálást rendelt el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) az Elmű-Émász előrehozott éves közgyűlésével kapcsolatban.

A MEKH előrehozott adatbekérést kezdeményezett az Elmű-Émász előrehozott éves közgyűlésével összefüggésben; tájékoztatásuk szerint ennek célja az érintett társaságok gazdasági helyzetének és jövedelmezőségének vizsgálata, különös tekintettel az ellátásbiztonságot garantáló zavartalan működéshez szükséges felelős gazdálkodás feltételeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik