Gazdaság

Fulladásveszély miatt hívja vissza termékét az IKEA

A gyerekágyak fölé szerelhető baldachinok 1996 óta kaphatók az áruházakban. Sérülésről nem értesültek.

Fulladás veszélye miatt több gyermekbaldachint hív vissza az IKEA – közölte a cég csütörtök reggel az MTI-vel. Közleményük szerint az IKEA tudomására jutott egy olyan eset, amikor a gyermek az ágyba húzta a hálót, s az összecsomózódva nyaka köré tekeredett. Sérülésről nem értesültek – tették hozzá.

Az IKEA megvizsgálta termékeit, s többről is megállapították, hogy azok esetleg fulladást okozhatnak. Az IKEA arra kér mindenkit, aki rácsos ágyak, illetve gyerekágyak fölé szerelhető baldachint vásárolt az IKEÁ-tól, ne használja azt, vigye vissza a legközelebbi IKEA áruházba, ahol visszakapja a vételárat.

A termékvisszahívás a Legendarisk és a Minnen ágybaldachin készletet, a Barnslig Boll, Minnen Brodyr, Himmel, Fabler és Tissla és Klämmig baldachinokat érinti, amelyek 1996 óta kaphatók az IKEA áruházakban.

További információ található a www.IKEA.hu weboldalon, továbbá érdeklődni lehet a +36 1 460-3160-as telefonszámon – írta közleményében a cég.

Tavaly decemberben egy tragikus baleset után arra figyelmeztették a vásárlóikat, hogy vigyázzanak a Smila, csecsemőknek tervezett fali lámpa vezetékére, mert fulladásveszélyt jelent.

Honnan jönnek a nevek?

Smila, Legendarisk, Billy, Beddinge, Snuttig, Söt – az IKEA bútorok, tárgyak elnevezései olyan jók, hogy már kvízjáték is született a témában: biztosan mindenki emlékszik a „Bútor vagy metálegyüttes” kvízre, mely pár hónapja söpört végig az internet lankáin – el kellett találni, hogy épp egy hörgő metálbanda vagy egy pelenkázóasztal nevét látjuk-e.

A gyár tematikusan adja a termékek neveit, azaz a fürdőszobai termékek svéd tavakról-folyókról kapják a nevüket, az asztalok-székek férfineveket kapnak, a szőnyegek pedig dán földrajzi nevekre hallgatnak.

Csak az a kérdés, hogy a kis plüssfigurák neve jelent-e valamit? Szegény Snuttig (évekkel ezelőtt vissza kellett hívni, mert a belsejében található golyócskák fulladásveszélyt jelentettek), vagy az aranyos Söt – ki tudja a választ nevük jelentésére? Ha lenne egy világhírű magyar bútorvállalat, amely hasonló elvek szerint adná a neveket, elég sokat nevetnénk, pl. a világszerte sikeres Zagyva fürdőszobai kilépőn, vagy a Hernád törülközőakasztón, de pl. a Séd akár svéd névnek is elmenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik