Gazdaság

Nagy-Britannia jobban teljesít

A brit gazdaság növekszik a leggyorsabban a vezető ipari hatalmak közül - állítja büszkén a szigetország pénzügyminisztere.

George Osborne, aki a londoni alsóházban mutatta be az áprilisban kezdődő 2014-2015-ös pénzügyi év költségvetését, közölte: a kormány felülvizsgált új prognózisa szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idei naptári évben 2,7 százalékkal növekszik az eddig várt 2,4 százalék helyett.

A 2015-re szóló hivatalos növekedési előrejelzés 2,3 százalékra javult a korábbi becslésben szereplő 2,2 százalékról. A brit kormány várakozása szerint 2016-ban és 2017-ben 2,6 százalékkal, 2018-ban 2,5 százalékkal növekszik a gazdaság teljesítménye.

Osborne szerint a GDP-hez mért államháztartási hiány az idei pénzügyi évben 6,6 százalék, 2014-2015-ben 5,5 százalék lesz. A távlati előrejelzés 2017-2018-ra már csak 0,8 százalékos deficittel, 2018-2019-re pedig 0,2 százalékos többlettel számol.

Harc a deficit ellen

A 2010-ben kormányra került jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció békeidőben példátlan – a GDP-érték 11,2 százalékával egyenlő – államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől. A kormány eredetileg 2015-re, a következő parlamenti választások évére tűzte ki a költségvetési konszolidáció teljes körű végrehajtását. A vártnál sokkal gyengébb korábbi brit gazdasági teljesítmény azonban a kiigazítási program meghosszabbítását tette szükségessé, és a kormány már tavaly bejelentette, hogy felülvizsgált várakozásai szerint a 2018-2019-es pénzügyi évre sikerül felszámolni a deficitet.

A várakozásokhoz képest jelentősen elhúzódó költségvetési konszolidáció miatt a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak egy, a Standard & Poor’s tartja érvényben a lehetséges legjobb, “AAA” besorolást Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – államadósságára.

A Moody’s Investors Service tavaly februárban az általa “Aaa”-val jelölt legmagasabb szintről egy fokozattal “Aa1”-re rontotta a szuverén hazai és külső brit kötvénykötelezettségek osztályzatát, tavaly áprilisban pedig a Fitch Ratings is megvonta Nagy-Britanniától a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek “AAA” besorolását, egy fokozattal “AA plusz”-ra rontva a brit osztályzatot.

Nagy-Britannia 35 év után vesztette el egyöntetű elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta a tavalyi osztályzatrontásokig mindegyik nagy hitelminősítő az “Aaa/AAA” szinten tartotta nyilván a brit államadósságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik