Gazdaság

Így próbálják legalizálni az osztrákok a zsebszerződéseiket

Bár a Büntető törvénykönyv szigorodása hamarosan életbe lép, a nyugati határrésznél gőzerővel próbálják megtalálni a kiskaput a külföldi földtulajdonosok – írja a Magyar Nemzet.

Az ország nyugati, határszéli megyéiből a Magyar Nemzetnél jelentkező gazdálkodók arra hívták fel a figyelmet: akadnak olyan külföldi – jellemzően osztrák – földbérlők, akik nyíltan és szándékosan olyan díjat ajánlanak, amelyet a helyiek nem tudnak vagy nem is akarnak kifizetni, hiszen az adott terület megműveléséből az nem gazdálkodható ki.

A laphoz számtalan ilyen szerződést juttattak el a jogszabályok által garantált elővásárlási vagy előhaszon-bérleti joguktól megfosztott gazdálkodók. Ezekben az idén kötött megállapodásokban jellemzően irreális árak szerepelnek, a bérlők vagy vásárlók pedig külföldön született polgárok.

A jogszabályok kijátszására irányuló zsebszerződések feltárásáról és megakadályozásáról szóló új törvény pár nappal ezelőtt lépett életbe. Ezt követően az ilyen ügyletben részt vevőknek egy hónapjuk van arra, hogy önként megszüntessék a jogsértő helyzetet. Ha ezt nem teszik meg, s később a hatóságok derítik fel az ilyen cselekményeket, akkor az abban résztvevők – beleértve az ügyvédeket – a tettükért egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. A Büntető törvénykönyv erről szóló módosítása május másodikán lép hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik