Gazdaság

Nagyot bukott a nyerőgépeken az állam

Ellentmondásosan alakultak tavaly a játékadó-bevételek.

Megcsappantak tavaly a költségvetés játékadó-bevételei: az államkincstár szerint 30,9 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, ami a tervezett 47 milliárd forint 65,8 százaléka – írja a Világgazdaság pénteki száma. A csökkenés azért következett be, mert a nyerőgépek szinte teljesen eltűntek a piacról.

A cikk kitér arra, hogy a Szerencsejáték Zrt. viszont az eddigi legmagasabb, több mint 240 milliárd forintos árbevételét realizálta, amiből rekordösszeget is adózhatott. „A Szerencsejáték Zrt. által a költségvetésbe befizetett játékadó 2013-ban: 36 milliárd forint. A Tropicana Casino játékadója pedig 2,1 milliárd forint” – közölte a lappal az állami cég.

A lap szerint növekedésnek indulhatnak a lóversenyből származó bevételek, most szombaton újabb kilenc bukmékeriroda nyílik az országban, így már összesen 229 közül választhatnak a lóversenyt kedvelők.

Budapesten 51 fogadóhely üzemel, de már Kaposvár és Zalaegerszeg kivételével valamennyi megyeszékhelyen lehet tippelni. Főleg trafikok és sörözők csatlakoznak a hálózathoz.

Rekordbevétel – rekordadományozás?

A legbőkezűbb adományozó magyar vállaltok közé tartozik a Szerencsejáték Zrt., az általában humanitárius-közhasznú szervezetek közé be-becsúszik pár első látásra kevésbé érthető adományozás is. 2012-ben az átlátszó adatigénylése alapján a zrt támogatta a szegedi Big’s Motor Sport Club (300 ezer forint), a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara (500 ezer forint), vagy a Magyar Írók Egyesülete (300 ezer forint). De kapott 2010-ben 5 milliót a Szépművészeti Múzeum, míg 2012-ben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet 55 milliós megaadományt kapott. Az adományozott összegek pár százezer és 1-2 millió között mozogtak. Ehhez képest az FTC 2012-ben 250 millió forint adományt kapott a Szerencsjáték Zrt-től „közérdekű célok megvalósításához”, amely a szervezet az évi adományainak majdnem 1/3-adát tette ki.

Vajon a rekordbevételből ki jár majd jól, kit húz ki a cég a pácból? A kórházakat, humanitárius intézményeket, vagy a magyar focit?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik