Gazdaság

Több százmilliót bukott a Shell

Közel egymilliárd dollár kára keletkezett a vállalatnak a sorozatos olajlopások miatt.

A vállalat közleménye szerint naponta vannak biztonsági gondok nigériai telephelyein – írja az MTI.

Nigéria fontos befektetési terep a Shellnek, mert az afrikai országból származik összesített kitermelésének közel 10 százaléka.

A vállalat szerint barátságtalan a befektetői környezet, és a kormány által tervezett új olajipari szabályozások már most lassítják a termelés növelését és gátolják a befektetéseket.

Simon Henry, a Shell pénzügyi igazgatója szerint négy különböző verziója is van a nigériai kormánynak a változtatásokra, de mert egyik se tűnik túl kedvezőnek, ezért az olajipari szereplők hat éve nem hajtottak végre szinte egyetlen érdemi beruházást sem.

Simon Henry szerint a Shell sokat veszít az olajlopások miatt, de a nigériai kormány még többet. Az olajipari vállalatnak 1 milliárd dollár volt a kára 2013-ban, de a nigériai kormány (mivel más olajipari cégeknél is gondok vannak) nagyjából havonta esik el ennyi bevételtől.

Nigériában a hivatalos célkitűzések szerint az ország kőolaj-kitermelésének el kellene érni a napi 4 millió hordót, de gyakorlatban a kitermelés megrekedt napi 2 millió hordó körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik