Gazdaság

Ömlenek a kínai áruk Magyarországra

Néhány év alatt csaknem a duplájára nőtt a Kínából behozott áruk értéke.

Tavaly tovább csökkent Magyarország legnagyobb, Európán kívüli áruforgalmi partnerével, Kínával szemben fennálló deficit, miután a kivitelt többszörösen felülmúló behozatal apadt, az export értéke pedig emelkedett. A Kínába irányuló áruexport közel 7 százalékkal másfélmilliárd euróra emelkedett, az import 4 százalékkal 4 milliárd euró közelébe süllyedt – írja a KSH adataira hivatkozva a napi.hu.

Megváltozott az is, hogy miből mennyit importálunk. Valószínűleg a magyar elektronikai ipar leépülése miatt esett vissza a behozott villamos készülékek és alkatrészeik súlya a 2004-es 32 százalék kevesebb mint felére, 15 százalék alá 2013-ra. Értékben is tetten érhető a csökkenés: 750 millió euróról 600 millióra.

Megugrott a híradás-technikai, hangrögzítő- és lejátszó készülékek importja: tavaly a teljes kínai behozatal több mint felét tette ki, míg 2004-ben ez az arány még nem érte el a 42 százalékot. Ennek a termékkörnek csaknem a harmada Kínából jön, tavaly összesen 2,2 milliárd euró értékben.

A lap cikke kiemeli, hogy jelentős az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezések részaránya is (csaknem 10 százalék). Ezzel szemben az élelmiszerek aránya talán meglepően alacsony: 0,2-0,3 százalék körül mozog. Kevésbé tűnik szerénynek, ha azt nézzük azonban, hogy 12 millió euró értékben érkezett Magyarországra kínai élelmiszer. Csaknem a fele zöldség és gyümölcs, a negyede pedig tea, fűszer, kávé és kakaó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik