Gazdaság

Több évtizedes stagnálás várhat Európára

25 év japán mintájú recesszióra számíthat Európa, amennyiben politikusai nem erősítik meg a pénzügyi integrációt és a bankokat nem terelik vissza a reálgazdaság hitelezésébe - írja a Bloomberg hírügynökség portáljára hivatkozva az MTI.

Miközben Európa már túljutott a 2010 óta szorongató pénzügyi válságon, még mindig szembe kell néznie a régiót adós és hitelező országokra kettéosztó politikai krízissel – mondta Soros György a Bloomberg tévécsatornának szerdán Londonban adott interjúban. Ezzel párhuzamosan a bankokat stresszteszteknek vetik alá ahelyett, hogy a vállalkozások hitelezésére, ezáltal a gazdaság élénkítésére bátorítanák őket – mutatott rá.

“Egy 25 évig tartó stagnálást Európa nem élne túl” – fogalmazott az interjúban a neves befektetési alapkezelő pénzügyi szakember. “Tovább kell mélyíteni az integrációt, meg kell oldani a bankok problémáját, mivel Európa messze a világ mögött kullog pénzügyi rendszerének rendbetételében” – figyelmeztetett.

Soros György szerint az “alulértékelt” európai banki részvények kiváló befektetési lehetőséget kínálnak, bár a bankok az idén nehéz év elé néznek, mert ahhoz még javítaniuk kell a tőkemegfelelési mutatóikat, hogy sikeressen túljussanak az EKB következő stressztesztjén.

Az európai bankunió

Tény, Európában a bankrendszer és a kormányok sorsa túlságosan összekötődik: Írországban a bankrendszer válsága rengette meg az állami költségvetést, Görögországban viszont az állam túlköltekezése hatott ki negatívan a normálisan működő bankrendszerre. A 2025-re megvalósuló európai bankunió viszont épp azt jelenti, hogy ez a kölcsönös függés oldódik, sőt tulajdonképp ez a rendszer lenne az európai szorosabb integráció első megvalósulása. Közös bankfelügyelet és kármentő alap és közös szanálási szabályozás is jellemzi majd a bankuniót. A magyar bankok közül egyedül az OTP-t érinti a szabályozás, a többiek ugyanis túl kicsik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik