Gazdaság

Már több mint félezren vásároltak letelepedési kötvényt

Február végéig 502 letelepedési kötvényt értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt., a múlt hónapban 34 darabot adtak el a speciális állampapírból – tudta meg a Napi Gazdaság az adósságkezelőtől.

A tavaly júniusban kibocsátott első sorozatból 430 kötvényt vásároltak meg külföldi befektetők, míg 2014. január 15-e óta a második sorozatból 72 darab fogyott.

A statisztika alapján eddig összesen 125,5 millió euró (38,9 milliárd forint) értékben adott el letelepedési kötvényeket Magyarország, a februári bevétel 8,5 millió euró volt. Januárban 38 letelepedési kötvényt adtak el, míg 2013-ban fél év alatt 430 talált gazdára.

Az ÁKK nem közli, mely országok állampolgárai vásárolták a papírokat, azonban valószínűleg többségében távol-keleti befektetők voltak hajlandók 250 ezer eurót fizetni a magyar letelepedésért. Korábbi közlés szerint csak Kínában 415 kötvény talált gazdára 2013-ban, 412 esetben már a letelepedési engedélyt is megkapták a vevők.

Az ÁKK honlapján található információk szerint jelenleg hét vállalkozásnak van felhatalmazása, hogy értékesítse a speciális államkötvényeket, amelyek vásárlói letelepedési engedélyt kaphatnak Magyarországon. A 250 ezer eurós alapbefektetés mellett a kérelmezők 40 ezer eurót fizetnek a közvetítő cégeknek is – ismerteti az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik