Gazdaság

Ennyi taxist nem tudnak eltartani a vidéki városok

A Napi Gazdaság csütörtöki cikke szerint jelentős túlkapacitás jellemzi a vidéki taxipiacot.

Kapcsolódó cikkek

A vidéki piac kevésbé szabályozott, mint a fővárosi, viszont Budapesthez hasonlóan vidéken is sok a taxi, számuk körülbelül duplája a szükségesnek. Hasonlóképpen vélekedett két város taxis cégének vezetője is – nyilatkozta a lapnak Tamás Miklós, a franchise rendszerben több városban jelen lévő City Taxi elnöke.

A mintegy 200 ezer lakosú Debrecenben néhány évvel ezelőtt még 10-11 taxitársaság működött, mára azonban letisztult a piac, és két cég maradt, amelyeknek vállalkozásonként 120-140 szerződött partnerük van. A körülbelül hatvan szabadúszó vállalkozóval együtt körülbelül 300-350 taxis dolgozik Debrecenben – mondta Tisza Tibor, a Főnix-Intertaxi Kft. tulajdonos ügyvezetője. Hozzátette, a debreceni taxis piacon is több az eszkimó, mint a fóka, a város szerinte 200–250 taxist tudna eltartani.

A fizetőképes kereslethez viszonyítva Szegeden is több a taxi, mint amit a piac indokolna – fejtette ki Bobkó Attila, a Taxi3 Kft. ügyvezetője. Szegeden hat fuvarszervező társaság működik 360–370 autóval, a piac azonban csak 180–200-at igényelne – mondta. Úgy vélekedett, az élet idővel megoldja a túlkínálatot, új szereplők ugyanis nem lépnek a távozók helyébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik