Gazdaság

Sertéspestis: fertőtlenítés a magyar-ukrán határon

Az ASP vírus okozta járvány közel 100 százalékos elhullást okoz, ezért elrendelték az ukrán-magyar határszakaszon belépő járműveket és a személyes poggyászt is jobban megvizsgálják.

Az ASP házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, testszerte vérzésekkel járó, igen ragályos betegsége. A frissen fertőződött állományokban heveny járványok alakulnak ki, 100 százalékot megközelítő elhullással. A betegséget átvészelő állatok tartósan vírushordozók maradnak. A vírus nem hőkezelt termékekben, illetve nem ártalmatlanított sertés vagy vaddisznó hullában hónapokig fertőzőképes marad, ugyanakkor fontos, hogy emberre nem terjed, emberi megbetegítést nem okoz – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből.

Az ASP vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozása érdekében a Záhony, Beregsurány, Tiszabecs, Lónya, és Barabás határállomásokon belépő tehergépkocsiknak fertőtlenítőkapun, a személygépjárműveknek, buszoknak és egyéb járműveknek pedig kerékfertőtlenítőn kell áthajtaniuk.

Emellett a személyes poggyászokat is fokozottabb ellenőrzés alá vonják belépéskor. Ezzel az intézkedéssel jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy a személyes fogyasztás céljából hozott, esetlegesen fertőzött termék (pl. füstölt hús) a betegség továbbterjedésének forrása legyen.

Háziállatainktól kaphatjuk el őket

Toxoplasmosis
terjeszti: macska
tünetek: hőemelkedés, láz, nyirokcsomó-duzzadás, akár máj-, lépmegnagyobbodás
jellemzők, veszélyek: a magzatra a legveszélyesebb (ideghártya-gyulladást, vízfejűséget okozhat), ezért tesztet kell csinálni ott, ahol van macska a háztartásban. Az egészséges emberen tünetmentesen zajlik le, de okozhat szervi tüneteket krónikus betegeknél, gyenge immunrendszerű pacienseknél.

Leptospirosis
terjeszti: kutya, hörcsög (vizelete)
tünetek: fejfájás, láz, hányás
jellemzők: agyhártyagyulladást, vese, vázizmok megbetegedését okozhatja. A fiúgyermekek veszélyeztetettebbek, mint a lányok. Az állatok körül dolgozókat szokta sújtani. Antibiotikumokkal kikezelhető.

Papagájkór
terjeszti: díszmadarak
tünetek: magas láz, mellkasi szúró fájdalom, olykor tüdőgyulladás
jellemzők: emberről emberre is, levegőben terjedő, súlyos bakteriális fertőzés, amelyet csak erős antibiotikum-kúrával lehet legyőzni.

(Bővebben)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik