Gazdaság

Elbukta Magyarország a BASF-gyárat

Logisztikai okokból nem Magyarországon, hanem a lengyel Krakkónál épül a BASF autókatalizátor-gyára, és a még ittlévő egységet is elviszik.

Herbert Fisch, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a 160 millió eurós beruházással összefüggésben a Világgazdaságnak elmondta, Lengyelország közelebb van a németországi megrendelőkhöz.

A német konszern az év végéig megszünteti solymári termelő üzemét, a BASF Poliuretán Hungária Kft.-t. Nem azért, mintha nem bővülne a cég forgalma és eredményessége, hanem azért, mert a BASF méretgazdasági indokkal koncentrálni igyekszik a szétaprózódott gyártóegységeit. Hasonló okokból szűnt meg néhány hónapja egy svédországi gyár is – tette hozzá.

A magyarországi autógyárak termelésének felfutása ugyan jelentkezett a cég rendelésállományában, de az ügyvezető igazgató szerint egy vegyi üzemnek hatalmas piacra van szüksége, s a három autógyár felvevőképessége sem elegendő arra, hogy ellátásukra külön gyárat létesítsenek.

Azok a jó 80-as évek

„Átvettem neked Sziszikecs legújabb lemezét. Le tud játszani a magnód krómdioxidos béáesefet?” Hétköznapi kérdése a 80-as évekből. Több generációnak is a magnókazetták frontján jelentett csúcsminőséget a BASF, míg a Polimer, hát arról jobb nem beszélni. A kettő között volt a középszer, TDK és társai. Íme egy korabeli reklám:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik