Gazdaság

A tejbehozatal visszaszorításával kampányol a miniszter

A belső piacon 43 százalékkal szorították vissza a tejtermékek importját, a külföldiek helyét a hazai termékek foglalták el – mondta a tejágazat szereplőinek.

Fazekas Sándor a tejágazat szempontjából eredményesnek minősítette az elmúlt négy évet, hiszen tíz százalékkal bővült a hazai tejtermelés és a tehénállomány is. A siker kulcsának az ágazati szereplők, a minisztérium és a szakmai szervezetek közötti eredményes együttműködést nevezte. Szerinte „a magyar tejágazat jó kondícióban van, ezért jó esélyekkel áll a 2015-ös, uniós tejkvóta-rendszer megszűnése előtt”.

Fontos feladatnak nevezte a nagykereskedelmi tevékenység esetében a telephely fogalmának meghatározását. Hozzátette: az agrárkamara és az ágazati szereplők közreműködésével kompromisszumos megoldást keresnek, hogy „a legális kereskedelem bővülhessen, a feketegazdaság visszaszoruljon és minden szereplő jól járjon”. A kézműves sajtok és tejtermékek pontos leírása és minősítése is a közeljövő egyik nagy feladata.

A kormány tervezi az állattartó telepek fejlesztését, a gépbeszerzések, illetve az állatjóléti támogatások folytatására. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években több tízmilliárd forintos fejlesztések zajlottak, így az ágazat külföldön is versenyképesebb volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik