Gazdaság

A bankoknál nem lesz elérhető az új államkötvény

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) hamarosan új sorozatot indít a Prémium Euró Magyar Államkötvényből, annak forgalmazását kizárólag a Magyar Államkincstár fiókjaira szűkíti - közölte az ÁKK kedden.

Egy hónappal ezelőtt zárták le a 2016/Y jelű Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) értékesítését, mivel az értékesítésre felajánlott mennyiség elfogyott. Azóta áttekintették az értékesítés tapasztalatait, megvizsgálták annak gazdaságpolitikai – ezen belül is kiemelten a pénzügyi rendszerre gyakorolt – hatásait, ez alapján úgy látják, hogy a PEMÁK forgalomba hozatala a korábban kitűzött célt elérte – derül ki az ÁKK közleményéből.

A belföldön forgalmazott euró államkötvényből 2012 novembere óta három sorozatot bocsátott ki az adósságkezelő. A három sorozat együttes állománya 2013 év végén 1,35 milliárd eurót tett ki, amelyből a háztartások részaránya 24,36 százalék, a belföldi intézményi befektetőké 70,82 százalék, a külföldieké pedig 4,82 százalék volt.

A sikerre és a pénzügyi-gazdaságpolitikai hatásokra tekintettel az ÁKK úgy döntött, hogy a továbbiakban jelentősen szűkíti az újabb prémium euró kötvénysorozatok forgalmazó helyeinek körét. Ennek megfelelően a rövid időn belül meghirdetésre kerülő új PEMÁK sorozatot kizárólag a Magyar Államkincstár fiókjai fogják forgalmazni, vagyis bankoknál nem lesz elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik