Gazdaság

Béremelést kapnak a postások

Márciustól sávosan 2-3,5 százalékkal vagy 10-12 ezer forinttal nőnek a bérek. Egyszeri kifizetéssel pedig 40-45 ezer forintot kapnak a dolgozók a friss bérmegállapodás szerint – írja a Világgazdaság.

A Postás szakszervezet honlapján közzétett adatok szerint a bérmegállapodás rögzíti, hogy 2014. január 1-jéig visszamenőleg, bruttó 350 ezer forint alapbérhatárig sávos bérfejlesztést hajtanak végre. Havi 130 ezer forintig 3,5 százalékos, 180 ezer forintig 3,3 százalékos, 350 ezer forintig pedig 2 százalékos az emelés. A sávos bérfejlesztésben nem részesülnek a kiemelt munkakörök, részükre külön béremelést határoztak meg – derül ki a Világgazdaságból.

Így a betanított csomagkézbesítő és a csomagkézbesítő I. kategóriába tartozók havi 12 ezer forint, míg a csomagkézbesítő II., rendszeres helyettes, postavezető II. és a gépkocsivezetők havi 10 ezer forintos emeléssel kalkulálhatnak. „A bérfejlesztésből azon munkavállalók részesülnek, akiknek munkaviszonya 2013. január 7. előtt kezdődött.

A bérfejlesztés során a béremelés 50 százaléka alanyi jogon jár a munkavállalónak, a másik 50 százalékos részt a munkáltatói jogkörgyakorló differenciáltan osztja szét a teljesítményeket és a munkavégzés minőségét figyelembe véve” – olvasható a szakszervezet honlapján. A bérfejlesztésre a munkavállalók 96,3 százaléka jogosult. A kollektív szerződésben meghatározott takarítási- és összevont munkahelyi pótlékot 3 százalékkal emelik.

Egyszeri pénzbeni juttatásban is megállapodtak a cégvezetés és a szakszervezetek. Így 130 ezer forintos alapbérig 40 ezer forint, 180 ezer forintos alapbérig 45 ezer forint, míg 180 ezer forintig 40 ezer forintot fizetnek ki február 16-ig. A premizált vezetői munkakört betöltőknek nem jár a juttatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik