Gazdaság

Ukrajna: ennél már nincs lejjebb

Most már hivatalos: mindhárom nagy hitelminősítőnél kockázatos lett a belpolitikai válsággal küzdő ország.

Kapcsolódó cikkek

Mélyen a spekulatív sávba minősítette vissza Ukrajna eddig sem befektetési ajánlású államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings, a növekvő ukrán belpolitikai instabilitással és Ukrajna romló tőkepiaci hozzáférésével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadós-kötelezettségeinek kockázati besorolását az eddigi “B mínusz”-ról egy fokozattal “CCC”-re, a rövid lejáratú devizaadósság osztályzatát “B”-ről “C”-re rontotta.

A Fitch az Ukrajnában honos kereskedelmi adósok lehetséges legmagasabb besorolásának országplafonját is “B mínusz”-ról “CCC”-re minősítette vissza.

A legrosszabb Európában

Ukrajna “CCC” besorolása a legrosszabb szuverén adósosztályzat egész Európában. E minősítési kategória már rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

Ukrajnát immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván.

A múlt héten a Standard & Poor’s szintén ebbe a kategóriába süllyeszttette Ukrajnát, az addigi “B mínusz/B”-ről egy fokozattal “CCC plusz/C”-re rontva a hosszú és a rövid futamidejű ukrán szuverén devizaadósság besorolását.
Néhány nappal később a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, Moody’s Investors Service Ukrajna államkötvény-osztályzatát az addigi “Caa1”-ről egy fokozattal “Caa2”-re rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody’s “Caa2”-es ukrán besorolása a másik két hitelminősítő módszertanában “CCC”-nek felel meg, vagyis egy fokozattal még gyengébb a Fitch és az S&P rontott ukrán osztályzatánál.

A Fitch Ratings a pénteken bejelentett leminősítés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az ukrán adósbesorolás legutóbbi, novemberben végrehajtott felülvizsgálata óta markánsan instabilabbá vált az ukrán belpolitikai helyzet, ami még erősebb nyomást gyakorol Ukrajna szuverén adósprofiljára.

A hitelminősítő szerint az azóta lezajlott belpolitikai fejlemények növelik az elhúzódó patthelyzet kockázatát.
Ebben a környezetben romlott Ukrajna szuverén adósi hozzáférése a külső finanszírozási forrásokhoz, és így romlott a jelentős külső adósságtörlesztési kötelezettségek refinanszírozási képessége is. A Fitch Ratings londoni elemzői közölték: a jelenlegi helyzetben már nem számítanak arra, hogy Oroszország teljes egészében folyósítja Ukrajnának az általa tavaly megígért 15 milliárd dolláros hitelcsomagot, miközben Ukrajna gyakorlatilag elvesztette külső tőkepiaci hozzáférését.

Ellenőrizhetetlen zuhanás

A devizatartalék január végéig 17,8 milliárd dollárra apadt a 2013 végén mért 20,4 milliárd dollárról, jóllehet már az akkori készlet is alacsony volt – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A cég becslése szerint az ukrán jegybank január eleje óta legalább kétmilliárd dollárt adott el a nemzeti fizetőeszköz, a hrivnya támogatására, ám a hrivnya így is 7 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A Fitch Ratings szerint fennáll a kockázata annak, hogy a hrivnya meredek és ellenőrizhetetlenné váló zuhanásba kezd.

Ennek veszélyére és a tőkemenekítés felgyorsulásának kockázatára más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet pénteken.A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének pénteki helyzetértékelése szerint az ukrán jegybanki devizatartalékok a ház és a piac által vártnál nagyobb mértékben csökkentek januárban, és már csak 2,1 havi ukrán importszámla fedezetére elégségesek.

A Goldman Sachs elemzői szerint a hrivnya volatilitása miatt valószínű a hrivnyában vezetett bankbetétek kivonásának gyorsulása ebben a hónapban, és – feltételezve, hogy az orosz pénzügyi támogatás nem folytatódik – a devizatartalékok akár 3-4 milliárd dollárral is tovább apadhatnak februárban. Mindez a hrivnya jelentős további gyengülését valószínűsíti, és emiatt a Goldman Sachs elemzői 3, 6 és 12 havi távlatban 12 hrivnya/dollárra rontották árfolyam-előrejelzésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik