Gazdaság

Ma döntenek a paksi szerződésről

Ezért akarja a kormány az orosz szerződést.

Kapcsolódó cikkek

Nem született módosító a ma reggeli gazdasági bizottsági ülésen, így már ma tárgyalhatja az Országgyűlés a paksi atomerőmű bővítését célzó magyar-orosz szerződést.

Olcsó hitel

Fideszes körből származó információink szerint a szerződésben most bentfoglalt finanszírozási változatban az oroszok azt ígéreik: a piacinál kedvezőbb kamaton adják oda Magyarországnak a befektetés kivizetelezéséhez szükséges mintegy 3000 milliárd forintot. Sávos, 3,95-4,95 százalék lesz annak a 2025 és 2046 között törlesztendő euróhitelnek a kamata, amit a paksi bővítésre ad Oroszország – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTV Ma Reggel című műsorában a Népszabadság beszámolója szerint.

Fordítási hibák

Ugyanakkor az egyeztetési folyamat nem mindig megy könnyen: a három nyelven – magyarul, angolul és oroszul – készülő szerződésnél például volt, hogy az orosz verzió jóval engedékenyebben fogalmazott a finanszírozást illetően a magyarnál és az angolnál. „Ez egy eltérő üzleti kultúra, figyelni kell” – tette hozzá a tárgyalást közelről követő forrásunk.

A mérnökök miatt

Hogy miért mégis az oroszokkal állapodna meg a kormány mondjuk az amerikaiak helyett, abban forrásunk szerint nagy szerepe van annak is, hogy a magyar mérnöki gárda egyszerűen az orosz modellhez ért. A magyar atommérnökök világszínvonalúnak számítanak az orosz rendszerű erőművekben, ám ha más modellt választott volna a kormány a bővítéshez, akkor újra meg kellett volna szerezni a rutint és a szakismeretet.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik