Gazdaság

Orbán: Rendkívül stabil a magyar gazdaság

Orbán és Matolcsy (orbán viktor, matolcsy györgy, )
Orbán és Matolcsy (orbán viktor, matolcsy györgy, )

Hatalmas szerencse: a forint brutális gyengülésének idején pont konferenciát rendezett a jegybank. Orbán és Matolcsy nyugtat.

Kizárólagos jegybanki hatáskörnek nevezte az árfolyamkérdést Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett pénteki Lámfalussy-konferencián. A kormányoknak távol kell tartaniuk magukat az árfolyamkérdés nyilvános vitájától – hangsúlyozta.

Orbán azt is nyomatékosította, hogy Magyarországon 2014-ben nem lesz választási költségvetés, idén is három százalék alatt lesz a büdzsé hiánya. A külkereskedelmi mérleg alapján kijelentette azt is: a magyar gazdaság rendkívül stabil.

Az eurócsatlakozásról szólva azt mondta, a gazdaság reálkategóriáiban kell közelebb kerülni az euróövezethez, hogy utána “értelmesen beszélhessünk” a csatlakozásról.

Felívelés, egy aprócska feltétellel

A miniszterelnök szerint ha a parlamenti választás után is folytatódhat a jelenlegi gazdaságpolitika, akkor Magyarország előtt egy nagy, felívelő, fejlesztési korszak áll.

Orbán Viktor azt mondta: bár Magyarország még érzi a válság hullámait, “nekünk összességében már nem a válságkezeléssel kell foglalkozni”, hanem egy felívelő, nagy korszakra kell készülni.

Kijelentette, kormánya az elmúlt években a válságkezelést az ország újjászervezésére használta fel.

Matolcsy összefogna

Olyan időket élünk, amikor a kormányoknak és jegybankoknak nagyon szorosan együtt kell működni, össze kell fogni – mondta ugyanitt Matolcsy György.

Az MNB elnöke nyitóbeszédében kiemelte: az Európai Unió összes tagállamának végső soron kötelező lesz belépni az eurózónába, bevezetni az eurót, azonban meg kell fontolni, mikor kell ezt megtenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik