Gazdaság

Meglepetést hozott a Microsoft

microsoft(1)(960x640).jpg (microsoft, )
microsoft(1)(960x640).jpg (microsoft, )

A vártnál jobb negyedévet zárt a Microsoft. Jól teljesített a Surface táblagép és az Xbox One játékkonzol.

Bár az asztali számítógépek (PC) piacán csökken a lakossági kereslet, ez nem zavarta a céget, mert a 2013-as negyedik negyedévben is növelni tudták szoftvereladásaikat a vállalati szektorban.

2013 utolsó negyedévében a Microsoft bevételei 14 százalékkal emelkedtek (2012 utolsó negyedévéhez viszonyítva), és elérték a 24,52 milliárd dollárt. A Microsoft negyedéves nettó nyeresége 2013 október-decemberében 6,56 millid dollár volt, a részvényenkénti nyereség 0,78 dollár. A 2012-es negyedik negyedévben részvényenként 0,76 dolláros nyereséget ért el a cég.

A piaci elemzők csak 23,7 milliárd dolláros negyedéves bevételre és 0,68 dolláros részvényenkénti nyereségre számítottak 2013 utolsó három hónapjában, ezért csütörtökön 3,51 százalékot erősödött a Microsoft részvényárfolyama.

A cég pénzügyi igazgatója, Amy Hood szerint elégedettek az eredményekkel, és olyan ágazatokban sikerült javulniuk, ahol valóban szükség volt rá, hogy jobban teljesítsenek. A felhőalapú szolgáltatások például kezdenek beérni, a teljes bevételnek még csak a töredékét adják, de egy év alatt már kétszeresére nőtt az eladások száma.

A jelentés szerint a Microsoft növelni tudta Surface táblagépének eladásait (elérve a 893 millió dollárt) és nagy volt a kereslet legújabb játékkonzolja, az Xbox One iránt is. A konzolból 3,9 millió darabot adtak el, de cég nem közölte, hogy ebből mennyi bevétele lett.

Az egyetlen dolog, ami óvatosságra intette Microsoft befektetőit, hogy még továbbra se lehet tudni, ki lesz a vállalat új vezérigazgatója. Steve Ballmer 2013 augusztusában jelentette be, hogy távozik a Microsoft éléről, de még nem dőlt el, hogy ki lesz az utódja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik