Gazdaság

Beolvasott a kormánynak az Erste vezetője

A bank vezérigazgatója interjút adott egy román lapnak. Nem mondott szépeket Orbán Viktorról.

Az Erste nem tervez kivonulni Magyarországról – mondta Andreas Treichl, aki azonban hozzátette: nagyon nehéz most a banki környezet, például mert a magyar kormány szeretné rávenni az osztrák bankot, hogy adja el a magyar leánycégét.

Szerinte butaság lenne lyukat fúrni az Erste-csoport térképére azzal, hogy kivonulnak. A bankár szerint ugyanis ők már a 19. században jelen voltak Magyarországon.

Az interjút, amit a 444.hu szúrt ki, a román Ziarul Financiar online kiadása közölte.

A bankvezető úgy fogalmazott: “Már akkor is ott voltunk, amikor Orbán Viktor még nem, és akkor is ott leszünk, amikor ő már nem. A mostani helyzet nemcsak nekünk fájdalmas, hanem az országnak is rossz, de túl fogjuk élni.”

Rossz úton jár a kormány

Andreas Treichl úgy véli, a kormány az intézkedéseivel elzavarja a fiatalokat és a befektetőket. Ez nem jó út, és ezt a politikusoknak is meg kellene érteniük. Szerinte nélkülözhetetlen, hogy a helyi politika olyan légkört teremtsen, ami visszahívja azokat, akik otthagyták Romániát vagy Magyarországot.

“Csak a politikusok hozhatják őket vissza, de ez nacionalizmussal nem fog sikerülni. Inkább azzal, ha javítják a gazdasági környezetet, fejlesztik az oktatást és könnyítik a beruházásokat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik