Gazdaság

A Mol felpörgetné a horvátokat

mol-ina(960x640)(2).jpg (mol, ina, )
mol-ina(960x640)(2).jpg (mol, ina, )

Nyitottabb légkörben zajlott a magyar olajvállalat és a horvát kormány újabb tárgyalási fordulója. A Mol növelné az INA kitermelését.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Mol és a horvát kormány közötti újabb tárgyalási fordulójának eredménye akár az is lehet, hogy a Mol eladja az INA-ban szerzett tulajdonrészét.

Ezzel szemben a mai hírek szerint a magyar olajipari vállalat növelné az INA kitermelését, sürgeti viszont az ehhez szükséges engedélyek kiadását. A Mol kész a tárgyalások gyorsított ütemű folytatására – nyilatkozta Molnár József, a Mol-csoport vezérigazgatója a tárgyalás után Zágrábban újságírók előtt.

A sikerben érdekeltek

“Üzleti tervünk alapján, amennyiben időben megkapjuk a szükséges engedélyeket, az INA rövidtávon 4300, középtávon pedig 9000 hordóval tudja növelni a napi kitermelését. Ez 10, illetve 20 százalékos kitermelés növekedés, közvetlenül és közvetve több százmillió kunával járulhat hozzá a horvát gazdaság növekedéséhez” – jelentette ki Molnár József.


Molnár József és Ivan Vrdoljak (Fotó: MTI/HINA)

Hozzátette: “a mai megbeszélés alapján készek vagyunk a tárgyalások gyorsított ütemű folytatására. “A vezérigazgató azt is mondta, hogy a Mol az INA sikerében érdekelt, és a  magyar vállalat örvendetesnek tartja, hogy az INA jövőjéről csütörtökön folytatott  megbeszélés racionális témákat érintett. A felek áttekintették a kutatás-kitermelést érintő terveket, és ennek folyamán a Molnak lehetősége volt elmondani, hogy rendkívül sürgető a megfelelő engedélyek gyors kiadása.

Nyitottabb légkör

A tárgyalási forduló után a horvát kormány közleményt adott ki, amelyben azt írják: gazdasági miniszterük továbbra is az INA irányítási jogairól egyeztetne a Mollal. Ivan Vrdoljak tárcavezető hangsúlyozta, hogy a nyitott kérdésekről egyenként ugyan lehet tárgyalni, de addig semmilyen megállapodás nem várható, míg a vállalatirányítási jogokról szóló vita nem jut nyugvópontra. Úgy tűnik, hogy a magyar fél hajlandó az engedményekre, mivel Molnár József a Mol-csoport vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a megbeszélések az együttműködés szellemében zajlottak és az előzőekhez képest nyitottabb légkörben zajlottak- nyilatkozta a sajtónak a miniszter.

A horvát köztelevízió (HRT) is megjegyezte tudósításában, hogy a mostani tárgyalások sokkal jobb légkörben zajlottak, mint a korábbiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik