Gazdaság

Tíz elképesztő előrejelzés 2014-re a Saxo Banktól

Meghökkentő és végletes forgatókönyvek, amelyek hatással lesznek befektetéseinkre

A Saxo Bank 2004 óta minden évben közzéteszi „elképesztő jóslatait” a világgazdaság alakulásával kapcsolatban. Ezek alapján 2014-ben az EU vagyonadót vezet be, az EU legnagyobb képviselői csoportja az unióellenes szövetség lesz, a technológiai cégek Nagy Ötösére keserves kijózanodás vár; az amerikai és a német gazdaság – amelyekre egész régiók fejlődési esélyei épülnek – nem indul növekedésnek, az olaj ára pedig 80 dollárra zuhan. Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint a jóslatok jelentősége leginkább abban rejlik, hogy szándékosan meghökkentő és szélsőséges, de gazdaságilag és politikailag elképzelhető forgatókönyveket vázolnak fel, amelyeket a befektetőknek saját stratégiáik elkészítésekor figyelembe kell venniük.

„Az előrejelzések nem pesszimizmusból fakadnak, mindössze abból a felismerésből, hogy valódi változás, fejlődés rendszerint csak akkor történik, amikor a megszokott módszerek kudarca ezt kikényszeríti. A világgazdaság jövője a mai válsághelyzetek megoldásán múlik; a stratégiai változásokon, amelyek a sikeres alkalmazkodást és az előrelépést jelenthetik” – hangsúlyozza Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. – „A kilátások, amelyeket elképesztő előrejelzéseinkben vázoltunk, egyszerre szolgálhatnak vészcsengőként és útmutatásként a jelenlegi folyamatokból kiinduló megoldásokat, lehetőségeket kereső döntéshozók, illetve befektetők számára.”

 

Az uniós vagyonadó szovjet típusú gazdaságot idéz
Az EU a társadalmi terhek enyhítésére 5-10%-os vagyonadót vezet be a 100 ezer dollár vagy euró feletti megtakarításokra.

 

 

Unióellenesség az Európai Parlamentben
A 2014-es európai parlamenti választásokat követően a páneurópai és unióellenes szövetség lesz a legnagyobb képviselői csoport. Így Európa nem tud bizottsági elnököt választani, és politikai, gazdasági zűrzavarba kerül.

Német visszaesés
Az életszínvonal-emeléssel, reálbér-növekedéssel a versenyképesség csökken, csakúgy, mint a kereskedelmi többlet. A 2014-es 1,7%-os növekedéshez fűzött remények nem válnak be, a 10 éves államkötvény hozama 1%-ra esik vissza.

 

40%-ot zuhan a CAC 40
A francia kormánynak nincs megoldása a versenyképesség hiányára, és növekedést sem tud elérni. A válság óta gyengélkedő ingatlanárak zuhannak; a fogyasztás és a bizalom mélypontra kerül. 2014 végéig a CAC 40 index több mint 40%-kal esik a 2013-as felső értékekhez képest.

Keserves ébredés a Nagy Ötnél
Az Amazon, a Netflix, a Twitter, a Pandora Media és a Yelp részvényei rendkívül túlértékeltek; együtt új buborékot képeznek a szektor korábbi lufiján belül. A Nagy Ötös 2013 utolsó napján 100 pontról induló, egyenlő súlyozású indexe 2014-ben 50 pontra zuhan.

A teljes jelentés letölthető itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik