Gazdaság

Jön az unortodox közfoglalkoztatás

Kozmunka(210x140)(2).jpg (közmunka)
Kozmunka(210x140)(2).jpg (közmunka)

Semmi árokásás, fűnyírás, virágosítás, parkrendezés. A belügy új ötleteket vár arra, milyen munkát adjanak a közmunkásoknak.

A Belügyminisztérium pályázatot írt ki, melynek célja, hogy megújuljon a közmunkaprogram. Hogy ez pontosan mit jelent?

A Nemzeti Foglalkoztatás Szolgálat (NFSZ) oldalán található pályázat megfogalmazása szerint olyan közfoglalkoztatási programokat szeretnének indítani, amelyek a korábban megszokotthoz képest újszerű elgondolásokat és tevékenységeket jelentenek.

Közfoglalkoztatotti bér

Mégsem volt értékteremtő eddig?

A programjavaslatokban értékteremtő, társadalmilag hasznos tevékenységeket várnak, olyanokat, amelyek folyamatos munkavégzést tesznek lehetővé, és olyan foglalkoztatási területeket céloznak meg, amelyeket eddig a közfoglalkoztatási programok nem érintettek.

Ha úgy vesszük, ez majdnem felér egy beismeréssel. Mert a kiírásból úgy tűnik, mintha a belügy is tisztában lenne vele: eddig nem igazán volt sem értékteremtő, sem társadalmilag hasznos az a munka, amit a megszokott közfoglalkoztatásban végeztettek…

Ezt kell vállalni

Aki nyer a pályázaton, annak 2014-ben meg is kell valósítania a programötletét, amelyhez a díjazásként elnyert összeget felhasználhatja. A pályázat díjazásánál egyébként 6 helyezés lesz, az első 8 millió forintot kap, a hatodik pedig 1 milliót.

Feburár 3-áig pályázhatnak, akiknek van ötletük a közfoglalkoztatás megreformálására. A megvalósíthatósági folyamatot, az eredményeket, valamint az eszköz- és költségvonzat részletes bemutatását pedig nem kell túl bő lére ereszteni. Erre a kiírás szerint elég 2-3000 karakternyi is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik