Gazdaság

Sok lesz a lágy búza

Buza(960x640)(2).jpg (búza)
Buza(960x640)(2).jpg (búza)

Az idei évhez képest jövőre több lágy búzát, kevesebb durumbúzát és árpát, nagyjából ugyanannyi kukoricát takarítanak be az Európai Unióban.

A Strategie Grains francia gabonapiaci elemzőcég 138 millió tonna lágy búzával számol jövőre, ami 2 százalékkal felülmúlja az ideit. A gabonapiaci elemzőcég előrejelzése szerint a lágybúza vetésterülete 4 százalékkal nő jövőre az Európai Unióban, ami ellensúlyozza a várhatóan 1 százalékkal csökkenő átlagos hozamot. A durumbúzatermés 4 százalékos csökkenését a termésátlag romlására vezeti vissza a prognózis.

Az elemzőcég szerint Nagy-Britanniában, Svédországban, Dániában összességében 5,8 millió tonnával nő az ideihez képest a lágy búza várható termésmennyisége, miközben 2,4 millió tonnával csökken Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban és Délkelet-Európában.

Az EU-szintű árpatermés 54,5 millió tonna lesz, 8 százalékkal kisebb az ideinél, részben mivel mintegy 4 százalékkal csökken a vetésterület és az átlagos hozam is. A francia elemzőcég szerint jövőre az idei 64,5 millió tonnával gyakorlatilag megegyező mennyiségű, 64,7 millió tonna kukoricát takarítanak be az Európai Unióban. Magyarország mellett Franciaországban, Németországban és Olaszországban nőhet a termés, az idei évihez képest együttesen mintegy 2,4 millió tonnával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik