Gazdaság

Matolcsyék kamatot vághatnak

Idei utolsó kamatdöntő ülését tartja ma a monetáris tanács; a testület várhatóan újabb 20 bázisponttal, 3,0 százalékra csökkenti a jegybanki alapkamatot.

A monetáris tanács tavaly augusztusban kezdte meg az enyhítési ciklust, 7,0 százalékról idén augusztusig minden hónapban 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, majd további négy, 20 bázispontos lépéssel érte el a jelenlegi 3,20 százalékos szintet. A novemberi kamatdöntő üléséről kiadott jegyzőkönyvben a monetáris tanács jelezte, hogy a reálgazdasági és az inflációs kilátások alapján sor kerülhet még további óvatos kamatcsökkentésre.

A kamatcsökkentési ciklus tavaly augusztusi kezdete óta az alapkamat szintje 3,8 százalékponttal csökkent, miközben az infláció 5,1 százalékponttal 6,0 százalékról 0,9 százalékra esett. Az infláció további csökkenését várják decemberre az elemzők, mert a novemberben hatályba lépett rezsicsökkentés hatása ebbe a hónapban jelenik meg a számlákon. Emiatt van, aki a 0,3 százalékos decemberi inflációt sem tartja kizártnak. Ebből következően arra is számítanak, hogy a kamatcsökkentések sora – esetleg kisebb, 10 bázispontos lépésekkel – a jövő év első negyedében is folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik