Gazdaság

Megúszhatja a gigabírságot a gyógyszercég

gyógyszerek ()
gyógyszerek ()

A bíróság azonnali hatállyal felfüggesztette azt a határozatot, amely elmarasztalta a Prompt Pharma Kft.-t, és 500 millió forintos rekordbírságot szabott ki rá.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) azért büntette a Prompt Pharma Kft.-t, mert szerintük nagy értékű onkológiai készítményeket illegálisan forgalmaztak – írta korábban a Népszabadság.

A cég közleménye szerint a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzésében azt írta, hogy a határozatból “nem állapítható meg, hogy a GYEMSZI-OGYI szakértői vizsgálattal alátámasztottan valamely gyógyszerrel kapcsolatos olyan jogsértést állapított volna meg, amely az emberi életet és egészséget közvetlenül fenyegeti”. A bíróság kimondta továbbá, hogy – még a GYEMSZI-OGYI határozata szerint is – a cég csupán a dokumentálási kötelezettségét szegte meg, és nem igazolható a gyógyszerek forgalmazásával kapcsolatos, a hatóság által vélelmezett szabályszegése.

A bíróság szerint éppen a határozat azonnali végrehajtásának elrendelése az, ami a “lakosság életét, egészségét, testi épségét veszélyeztetné”., és kifogásolta azt is, hogy a határozat azonnali végrehajtását a GYEMSZI-OGYI csak azután rendelte el, hogy a cég a végrehajtás felfüggesztését kérte – írta a Prompt Pharma.

A GYEMSZI-OGYI kedden az MTI megkeresésére azt írta, hogy az első fokon meghozott nem jogerős bírósági döntés tartalmával nem értenek egyet, ezért fellebbeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik