Gazdaság

Az UniCredit kivár a kivonulással?

bank(1)(1)(960x640).jpg (bank, )
bank(1)(1)(960x640).jpg (bank, )

Az adózás önmagában nem elég ok arra, hogy az UniCredit kivonuljon Magyarországról, de ha belekezdenek egy újabb adóemelési körbe, akkor újragondolják a dolgokat – mondta az bank régiós vezetője. Az UniCredit szerint tévesen jelent meg, hogy a cég a Magyarországról való kivonulást fontolgatná.

Gianni Franco Papa, az olasz bank közép- és kelet-európai vezetője Bécsben Magyarországról szólva hangsúlyozta, az UniCredit még nyereséges Magyarországon, de a kormány által a bankokra és a gazdaság más szektoraira rakott pénzügyi teher már kezd elviselhetetlenné válni.

Papa szerint az adózás önmagában nem ok a magyarországi távozásra, de azért bíznak benne, hogy nem lesznek új adók. “Nem tudjuk így folytatni. Ha belekezdenek egy újabb (adóemelési) körbe, akkor újra fogjuk gondolni a dolgokat” – fogalmazott.

Az UniCredit kelet-európai tevékenységéről Papa azt mondta, hogy Ukrajnában kitartanak a politikai instabilitás ellenére is, mert ott jobban telesítettek, mint versenytársaik. Szlovéniáról elmondta, hogy bíznak az ottani üzletáguk erős helyzetében, Horvátországban nem aggódnak a devizahitelek új szabályozása miatt, Törökországban pedig a bevételeik ideiglenes visszaesését várják 2014-ben.

Az UniCredit-csoport magyarországi tagja az UniCredit Bank Hungary Zrt. A csoport Közép- és Kelet-Európában 2011 végén több mint 3800 fiókból álló bankhálózattal rendelkezett.

Az UniCredit cáfol

A szerkesztőségünkbe érkezett közlemény szerint a bank fontosnak tartotta közzé tenni Gianni Franco Papa cáfolatát, mert szerintük a sajtóban több helyen is tévesen jelent meg, hogy az UniCredit Group bármely kelet- és közép-európai országból, így például Magyarországról való kivonulását akár fontolgatná is.

Alább az egyenes idézet a régisós vezetőtől: „Az UniCredit egyértelműen maradni kíván Magyarországon. A csoport helyi bankja továbbra is egyike az ott nagyon kevés profitábilis banknak. Természetesen nagy figyelemmel követjük az üzleti környezet alakulását, hogy ahhoz alkalmazzuk üzleti modellünket és biztosítsuk az eredményes működést. Ugyanakkor nem vagyunk érdekeltek a Raiffeisen helyi bankjának megvásárlásában.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik