Gazdaság

Az Erste is bíróságra megy a gigabírság miatt

erste (erste bank, )
erste (erste bank, )

1,7 milliárd forintot kellene fizetniük, ők kapták a második legnagyobb büntetést.

Az Erste Bank Hungary Zrt. bírósághoz fordul a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) november 19-i határozata kapcsán, amelyben 11 pénzügyi intézménnyel szemben megállapította, hogy 2011-ben gazdasági versenykorlátozó megállapodás tilalmának megsértését követték el – közölte a pénzintézet pénteken. Az Erste korábban az közölte, hogy vizsgálják a versenyhivatal döntésével kapcsolatos, közel 100 oldalas határozatot, az esetleges jogi lépésekről később döntenek.

A bank pénteki közleményében hangsúlyozza: a végtörlesztés kapcsán nem hangolta össze a stratégiáját a többi érintett bankkal, nem osztott meg üzleti titkokat, és semmilyen átfogó tervben nem állapodott meg a végtörlesztés korlátozására sem vezérigazgatói, sem alacsonyabb szinten. Az Erste Bank Hungary Zrt. a GVH döntését megalapozatlannak tartja, ezért annak felülvizsgálatát kezdeményezi.

9 és fél milliárd a végtörlesztés korlátozásáért

Mint arról korábban beszámoltunk, óriásbüntetést szabott ki tizenegy bankra a Gazdasági Versenyhivatal. A legtöbbet az OTP-re. Majdnem négy milliárd forintot. A második legnagyobb bírságot az Erste (1,7 milliárd forint) kapta. Kartellezés miatt büntették meg őket, összesen több mint 9 milliárdra.

A GVH bejelentését követően az OTP és az MKB Bank azt közölte, bírósághoz fordul a határozat miatt. Akkor az Erste mellett a K&H Bank is úgy nyilatkozott, még vizsgálja az ügyet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik