Gazdaság

Még többet fizethetnek a válságot kirobbantó bankok

További 100 milliárd dollárt meghaladó kompenzációt fizethetnek az amerikai bankok a 2008-as válság kialakulásában játszott szerepük miatt.

Az amerikai bankok jelentős szerepet játszottak a 2008-as válság kialakulásában, mivel dollármilliárdos tételben adtak elolyan jelzálogfedezetű értékpapírokat jóval a valós értékük felett például a két legnagyobb jelzáloghitel-intézetnek is, a Freddie Mac-nek és a Fannie Mae-nek, melyekről tudták, hogy rendkívül értéktelenek. Ezeknek az értékpapíroknak a sorozatos bedőlése vezetett a válság kialakulásához.

Ezért pedig most fizetniük kell. A pontos összegről folyamatosan zajlanak az egyeztetések az amerikai bankok és a szabályozó hatóságok között. A JP Morgan korábban már 13 milliárd dollárnyi büntetést kapott a nyakába, a Bank of America pedig jelenleg is egyezkedik egy 8,5 milliárd dolláros kompenzáció fizetéséről.

Rég volt?

Baj lehet belőle

Azonban, az S&P hitelminősítő becslései szerint az amerikai bankok akár további 104 milliárd dollárt fizethetnek a további megállapodások keretében a különböző piaci szereplőknek, derül ki a Financial Times cikkéből, amit az Investor.hu idéz.

A további büntetések viszont vélhetően nem fogják befolyásolni a tengerentúli bankok hitelbesorolását az S&P szerint. Ugyanakkor a legnagyobb kitettséggel rendelkező vállalatok teherbíró képessége nem korlátlan, így jelentős kockázata lehet a pénzügyi rendszer stabilitására a további büntetéseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik