Gazdaság

Nem lesz tartós olajáresés

olaj(1)(960x640).jpg (olaj)
olaj(1)(960x640).jpg (olaj)

Rövid távon várhatóan nem lesz tartós az iráni atomprogramról szóló genfi megállapodás hatására elindult olajárcsökkenés.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays a genfi egyezséggel kapcsolatban közölte: nem tartja valószínűnek, hogy a szankciók enyhítése nyomán a piacon megjelenő iráni többletkínálat meghaladná a napi 400 ezer hordót a következő hónapokban. A jelenlegi globális kereslet közel jár a napi 90 millió hordóhoz. A Barclays szerint az iráni nyersolajexport drasztikus növelését változatlanul akadályozzák a szankciók továbbra is fennmaradó elemei, valamint a jelenleg lezárt iráni termelőkapacitások újranyitásának műszaki nehézségei.

A Capital Ecomomics iparági elemzői ugyanakkor azt a véleményüket emelték ki, hogy a hosszú távú, az évtized végéig terjedő előrejelzési horizonton már a jelentősebb olajár-leszorító hatások kerülnek túlsúlyba. A cég szakértői szintén valószínűtlennek nevezték azt, hogy a genfi megállapodás nyomán azonnal pótlólagos kínálati többlet jelenik meg a világpiacon, tekintettel arra, hogy a szankciók zöme még érvényben van.

A ház azzal számol, hogy a nyersolaj hordónkénti átlagos világpiaci ára a 108 dollár körül mozgó jelenlegi szintekről 2014 végéig 90 dollárra, 2020 végéig 70 dollárra esik.

Vasárnap hajnalban Genfben megállapodás született Teherán atomprogramjáról a Hatok csoportja és Irán között: Irán kötelezettséget vállalt arra, hogy nem dúsítja 5 százaléknál magasabbra uránkészleteit, valamint semlegesíti 20 százalékra dúsított készleteit, továbbá, hogy nem helyez üzembe új centrifugákat és nem fejleszti tovább nukleáris programját, beleértve az iraki nehézvizes reaktort, amely alkalmassá válhatott volna plutónium előállítására atomfegyverhez. Beleegyezett Irán abba is, hogy lehetővé teszi létesítményeinek helyszíni ellenőrzését. Mindennek fejében az ország az ellene érvényben lévő szankciók kis mértékű enyhítésére számíthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik