Gazdaság

Megvédték a pofátlanul magas béreket a svájciak

svájci zászló (svájci zászló)
svájci zászló (svájci zászló)

A voksolók 65 százaléka elutasította a menedzseri fizetések korlátozását a vasárnapi népszavazáson Svájcban - közölte az előzetes eredmények alapján a gfs.bern közvélemény-kutató intézet szóvivője.

Az 5,2 millió szavazásra jogosultat arról kérdezték, akarják-e, hogy a svájci vállalatoknál az igazgatók fizetése az ugyanannál a cégnél fizetett legalacsonyabb fizetésnek legfeljebb a tizenkétszerese lehessen.

Az előzetes eredmények szerint a szavazáson részt vevők 65 százaléka utasította el a kezdeményezést és 35 százaléka támogatta.

A szavazást kezdeményező szociáldemokrata párt és a szakszervezetek azzal érveltek, hogy nagyobb társadalmi igazságosságot biztosítana, ha a fizetéseknek törvényben szabnának felső határt. A svájci üzleti szféra viszont attól tartott, hogy a korlátozás miatt veszítene a versenyképességéből a svájci gazdaság.

A svájci társadalom legrosszabbul fizetett tíz százaléka 2010-ben átlagosan havi 4000 svájci frankot (középárfolyamon számolva 960 ezer forintot) vitt haza. Így az igenek győzelme esetén a vállalatvezetők éves bérének felső korlátja átlagosan mintegy 576 ezer frank (több mint 138 millió forint) lenne. A svájci topmenedzserek tavaly átlagosan 6,7 millió frankot kerestek, de volt, akinek a bére a százmillió frankot is meghaladta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik