Gazdaság

700 milliós csalási gyanú a Tesco ellen

Tesco (Tesco)
Tesco (Tesco)

Egy, a Magyar Nemzet birtokába jutott hangfelvétel szerint a Tescónál tudtak arról, hogy nem vagy helytelenül működik a rendkívüli munkavégzés esetén kifizetendő pótlék bérszámfejtése.

A napilap csütörtöki számában azt írta, hogy a felvétel akár a büntetőeljárás újraindítását is eredményezheti. A multinacionális cégnél állítólag ki nem fizetett munkabérek miatt a rendőrség 2010-ben indított nyomozást, amelyet először bűncselekmény hiányában, majd bizonyítottság hiányában zárt le. Az akkori feljelentés szerint a Tesco-dolgozóknak ki nem fizetett bér összege a gyanú szerint elérhette a hétszázmillió forintot is.

“A tegnapi nap folyamán házkutatást tartott itt a rendőrség a központi irodában, és minden bizonnyal tudjátok azt is, hogy mi az az ügy, amiből kifolyólag ez a kutakodás elindult” – hallható azon, a Magyar Nemzet birtokába jutott felvételen, amelyen a Tesco egy országos és egy régiós igazgatója tart telefonos konferenciát személyzeti igazgatóknak egy nappal azután, hogy a multinacionális vállalat budaörsi központjában házkutatást tartott a rendőrség. Bár a megbeszélés célja a “kedélyek megnyugtatása”, a Tesco egyik régiós személyzeti igazgatója kijelenti, hogy “jelen pillanatban nincs arra módja a cégnek, hogy a hét napon belüli beosztásmódosításokat ki tudja fizetni országos szinten”.

Miután egy alkalommal a központból elhangzik, hogy “a rendszer, gyerekek, eddig is számolta”, a személyzeti igazgatók egyszerre vágják rá, hogy “nem, nem számolta”, “nem számolt az semmit”, “a rendszer nem számfejtette le” – olvasható a Magyar Nemzetben.

„…csináljátok jól a dolgotokat, mert ha nem, akkor dá-dá lesz”

Azt mondtad, senkinek nincs félnivalója. Viszont egy konkrét állásfoglalást szeretnék hallani most már, másfél év után a hét napon belüli beosztásmódosításokról, hogy ilyen esetekben akkor hogyan rögzítsünk – mondja az egyik személyzeti igazgató, megjegyezve, hogy „ugye tudjuk, miről van szó”.

Ugyanez a személyzeti igazgató arra a kérdésre, hogy a számítási mód a tréninganyagban le volt-e írva, azt válaszolja: „Nem. Dehogy vannak ezek leírva, technikailag ezek pont ilyen különös dolgok voltak, nem voltak ilyen konkrétan leírva… Eddig ez volt a kommunikáció, így lettünk leoktatva, illetve hogyha hét napon belüli beosztásváltozás van, mi nem fizethetünk ki bért, hiszen akkor bérköltséget ritkítunk meg.”

A személyzeti igazgató jelzi, hogy felháborítja a beszélgetés, mert „gyakorlatilag letagadjuk azt, hogy erről tudtunk”, és „nyilvánvaló volt, hogy mi nem kezeljük ezt, nem fizetjük túlórába, mert akkor túl fogjuk lépni a bérköltséget”. Mindez a tescós tréningek „mindegyikén elhangzott, és most meg az van, hogy hát akkor csináljátok jól a dolgotokat, mert ha nem, akkor dá-dá lesz”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik