Gazdaság

Csempészcigit szívunk

cigaretta (cigaretta)
cigaretta (cigaretta)

Tovább esik a legális cigarettafogyasztás, de nem azért, mert kevesebbet szívunk.

Az év első kilenc hónapjában több mint negyedével kevesebb cigaretta fogyott az üzletekben, mint tavaly ilyenkor. A szerdai Napi Gazdaság szerint szeptemberig 7617,3 millió szál cigaretta került szabad forgalomba, ez az előző év azonos időszakának mindössze 76 százaléka.

A lap szerint ugyanakkor  a szivarkánál folyamatos az emelkedés, közel 30 százalékos a tavalyi első kilenc hónaphoz képest, 2011-hez viszonyítva pedig majdnem háromszoros.

A fogyasztási dohány forgalma a tavalyihoz hasonlóan alakul.

Mi szóltunk!

Virágzik a feketézés

Míg a nyári fogyasztási adatokból nem lehetett messzemenő következtetéseket levonni, hiszen az ott látott hirtelen csökkenés adódhatott abból is, hogy a dohányosok a trafikszigor bevezetése előtt bespájzoltak cigiből, a mostani számok világosan mutatják, hogy éves szinten is visszaesett a a legláis cigarettabeszerzés. Az pedig kevéssé életszerű, hogy hirtelen minden negyedik dohányos felhagyott káros szenvedélyével.

Valószínűbb, hogy a feketpiac burjáznzott el ennyire. Az elszabadult legális árak miatt óriási haszon van a feketézésben. Például a Marlborót 600 forintért kínálják Budapesten, miközben a legális bolti ár már ezer forint körül van.
Újra elérhetők illegális forrásokból a felsőbb kategóriás cigaretták. Ilyen utoljára akkor fordult elő, amikor a termék jövedéki adója néhány hónap alatt a duplájára nőtt.

December elején várható előzetes adat a második körös cigaretta-feketepiaci felmérésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik