Gazdaság

Az ukránok kezében vagyunk

gáz (gáz)
gáz (gáz)

Csak néhány napra elég a magyar gáztartalék - a volt energetikai helyettes államtitkár szerint. A kormány szerint viszont épp elég, mert csökkent a fogyasztás. És ha az oroszok el is zárják a gázcsapot, akkor is lehet máshonnan venni. Igaz, drágábban.

Budapest gázcsapjának is nevezhetnénk a Vecsés melletti gázelosztó-üzemet. Innen érkezik a földgáz a fővárosi fogyasztókhoz. Az ellátás most zavartalan, de a volt energetikai helyettes államtitkár szerint ha külföldről nem jönne gáz, akkor pár napon belül korlátozásokat kellene bevezetni.

A hazai tározókba ugyanis évek óta egyre kevesebb gázt töltenek. 2011-ben még több mint a háromnegyedéig töltötték fel a tározókat, aztán egy évre rá 63 százalékig. A legfrissebb adatok szerint már félig sincsenek feltöltve.

A kormány szerint betartották a szabályokat. Azt írták: tényleg kevés a gáz, de ennek oka a hazai földgáztároló infrastruktúra fejlett állapota, és a csökkenő fogyasztás. A készletek helyzetét a tárca és az energiahivatal folyamatosan figyeli – és szükség esetén beavatkoznak.

Gázt tárolni drága, vásárolni olcsó – ezt mondja a szakértő. Szerinte a tározókban lévő gázhoz csak akkor nyúlnak hozzá, ha jönnek a hidegebb napok. Az átlagemberek fogyasztását ráadásul csak legeslegvégső esetben korlátozzák.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik