Gazdaság

Letiltották a népszerű torrentoldalt

A bíróságnak elege lett a jogsértésből.

Az amerikai isoHunt.com letöltő oldal látogatói immár nem gyarapíthatják innen zenei vagy filmes gyűjteményüket: a website-ra kattintva egy üzenet látszik, miszerint a Szövetségi Bíróság lekapcsoltatta az oldalt, mivel az szerzői jogokat sértett. A kedvenc sorozatok és filmek leöltésére pedig számtalan legális lehetőség is kínálkozik az interneten – figyelmeztet az üzenet.

Nem először értek el sikereket a szezői jogvédők a fájlcserélő oldalakkal szemben, kérdés azonban, hogy ez nyújt-e bármiféle megoldást is a problémájukra. A legemlékezetesebb ügy talán a The Pirate Bay ügye. A 2008-ban indult perben az oldal három alapítóját hiába marasztalta el végül a svéd bíróság 2010-ben, ítélték őket később jogerősen börtönbüntetésre, az oldal a mai napig elérhető és ragyogóan működik.

Letölteni azért lehet?

A különböző szellemi alkotások hagyományosan automatikusan a szerzői jog védelme alá esnek (ez alól csak az ezt jelző weboldalakra való feltöltések kivételek). A szellemi termékeket tehát megszületésük pillanatától kezdve tilos többszörözni, illetve megosztani, vagy akár egy másik műbe annak részleteit átemelni.


Fotó: Hír24

Ugyanakkor a letöltés önmagában nem bűncselekmény, amennyiben az valóban csak saját célra történik és saját számítógépen, adathordozón tároljuk.

Ez egyben azt is jelenti, hogy például a mások részére történő letöltés már nem engedélyezett, vagy ha például kis házi filmklubot rendezve az internetről letöltött filmeket néznénk, szintén bűncselekményt követünk el. Ha azonban végül senki sem jön el, és csak mi magunk nézzük meg a filmet, azt jogsértés nélkül megtehetjük.

Ezt sem szabadott volna!

Hallgassa meg, Kanye West miként használta fel legújabb albumán az Omega Gyöngyhajú lány című számának taktusait! A baj csak az, hogy a magyar zenekar minderről nem tudott. A második percben jön a meglepetés.

Illegális letöltés miatt lett öngyilkos

Aaron Swartz nem akárki volt – informatikai zseni, programozóguru, akinek ráadásul elvei voltak. Afféle virtuális anarchistaként küzdött egy szabadabb világért (közzétett titkos aktákat a Wikileaksen), s ennek részeként az illegális letöltésből is kivette részét. De nem a pornófilmek miatt lett gondja, tudományos cikkeket tulajdonított el. Beperelték: 1 millió dolláros büntetés, 35 év fegyház fenyegette – szerzői jog megsértése, számítógépes visszaélések miatt… Miután ügyvédjének vádalku-javaslatát másodszorra is elutasították, Swartz brooklyni lakásában felakasztotta magát. Ezzel a világ a kapzsiság és a butaság miatt elvesztett egy korszakos informatikust, de nyert egy ikont, egy jelképet, akinek alakja csak tovább növeli a virtuális szabadságjogokért harcolók elszántságát.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik